Vammaispalvelulain uudistus yritetään sittenkin saada vielä tällä vaalikaudella vietyä läpi eduskunnasta.
Asiasta kertoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) STT:lle. Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) huikkasi eduskunnan käytävällä STT:lle, että "saatiin pelastettua vammaispalvelulaki".
Hallituspuolueilla on Lohen mukaan asiasta yhteinen tahto. Sosiaali- ja terveysministeriöltä odotetaan perustuslakivaliokunnan vaatimia korjauksia torstaina.
Kiurun kabinetista vahvistettiin STT:lle, että tilanne vammaispalvelulain uudistuksen suhteen ei ole niin synkkä kuin vielä hetki sitten näytti. Perustuslakivaliokunnan vastauksia on käyty sosiaali- ja terveysministeriössä läpi eikä mitään ylitsepääsemättömiä esteitä valmistelussa vaikuta olevan. STT:lle kerrottiin, että ministeriö pyrkii vastaamaan kaikkiin niihin kysymyksiin ja huolenaiheisiin, mitä eduskunnasta on tullut.
Alan toimijat vedonneet
Ministeriön vastineen pohjalta sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee mietintöluonnoksen, joka pyritään saamaan perustuslakivaliokunnalle toista lausuntoa varten ensi viikolla. Perustuslakivaliokunta on edellyttänyt, että muutokset käytetään vielä sen kautta.
Lohen mukaan epävarmaa kuitenkin on, ehtiikö perustuslakivaliokunta käsitellä luonnoksen ja tehdä siitä niin sanotun b-lausunnon.
– Muun muassa tänäänkin (tiistaina) Kehitysvammaisten tukiliitto ja monet alan toimijat ovat vedonneet, että tämä pitäisi yrittää saada korjattuna eteenpäin, Lohi sanoi STT:lle.
Lohen mukaan lakiuudistuksen kohtaloa käytiin tiistaina läpi Kiurun ja hallituspuolueiden kanssa.
– Teimme ratkaisun, että yritämme saada sen korjattua ja vietyä läpi tällä vaalikaudella siitä huolimatta, että joudumme joidenkin muiden esitysten läpivientiä karsimaan aikataulusyistä ja että tähän liittyy epävarmuuksia.
Perustuslakivaliokunta vaati useita muutoksia lakiesitykseen viime viikolla antamassaan lausunnossa.
Lohi sanoi tuolloin näyttävän aika mahdottomalta, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ehtisi käsitellä muutokset ennen vaalikauden loppua. Tässä tapauksessa hallituksen esitys raukeaisi ja siirtyisi tulevalle vaalikaudelle.
Sama laki kaikille palveluille
Nykyisin kehitysvammaisten palveluille on erillinen laki ja muille vammaisille oma vammaispalvelulaki. Uudistuksessa lait on ollut tarkoitus yhdistää, jotta kaikki vammaiset saisivat vastaisuudessa palvelunsa saman lain perusteella.
Lakiesityksessä palveluiden tarjoaminen perustuisi vamman aiheuttamaan toimintarajoitteiseen, kun nykyisin varsinkin kehitysvammalaki pohjautuu diagnoosiin. Vammaispalveluiden piirissä on tällä hetkellä noin 125 000 ihmistä. Heistä kehitysvammaisia on noin neljännes.