Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Suomen kirjallisuushistoriassa sivurooliin jäänyt Sally Salminen kokee renessanssia

Suomalaisen kirjailijan Sally Salmisen elämäntyötä on nostettu viime vuosina jälleen valokeilaan. Nyt myös sananmukaisesti, sillä hänen saaristolaisromaanistaan on tehty uutuusnäytelmä Tampereen työväen teatteriin.

Katrina-näytelmä perustuu ahvenanmaalaisen kirjailijan samannimiseen menestysromaaniin. Köyhään perheeseen syntynyt Salminen työskenteli kotiapulaisena New Yorkissa, kun hänen esikoisteoksensa voitti yllättäen suomalais-ruotsalaisen romaanikilpailun.

Aikansa sensaatioksi nousseesta kirjasta otettiin heti 15 painosta, se käännettiin lukuisille kielille, ja kirjaa ehdotettiin Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Teos ja sen kirjoittaja vaipuivat kuitenkin lähes unohduksiin, vaikka Salminen kirjoitti yhteensä 17 kirjaa. Varsinkin tällä vuosikymmenellä kirjailijaa on jälleen alettu nostaa esiin. Näkyvyyttä hänen esikoisteoksensa sai esimerkiksi vuonna 2018, kun Juha Hurme teki siitä uuden suomennoksen.

Kirja kuvaa Katrinan elämää saariston kyläyhteisössä 1800–1900-lukujen molemmin puolin. Hän jättää varakkaan kotinsa Pohjanmaalla ja lähtee merimies Johanin matkassa Ahvenanmaalle. Mies osoittautuu kuitenkin suurisuiseksi haihattelijaksi, jonka lupaama kaunis talokin on vain pieni tölli kalliolla. Katrina rakastaa silti miestään syvästi, mutta joutuu kantamaan päävastuun perheensä pärjäämisestä köyhyyden puristuksessa.

"Meni ihon alle"

Näytelmä sai ensi-iltansa viime keskiviikkona TTT:n suurella näyttämöllä. Ohjaaja Johanna Freundlichille Salmisen kirja oli lukukokemuksena melkoinen jysäys.

– Monet muutkin ovat kuvailleet kirjaa ensikokemuksena hyvin emotionaaliseksi, päällevyöryväksi. Kirjassa on monta tasoa. Se meni ihon alle.

Freundlichin mukaan teos on poikkeuksellinen yhdistelmä erilaisia aineksia.

– Kirja kuvaa koskettavasti rakkaudellisuutta perheen sisällä, ilman tippaakaan sentimentaalisuutta. Mukana on aika paljon myös karuja kokemuksia, ilman silottelua. Ehdottomasti pitää mainita myös monisyisyys, jolla ihmisiä kuvataan. Henkilöt eivät ole yksiulotteisesti hyviksiä tai pahiksia. Ihmiskuva on moderni.

Freundlich on valmis puhumaan Sally Salmisesta samaan hengenvetoon kuin Väinö Linnasta ja Ilmari Kiannosta. Yhteistä on esimerkiksi ylisukupolvinen kerronta ja ihmiskuvien laajuus. Salmista hän kuvaa oman tiensä kulkijaksi ja ulkopuoliseksi, joka ei sopinut mihinkään muottiin.

Nimiroolissa Tampereella vieraileva näyttelijä Jonna Järnefelt lukee Katrinaa jo kolmatta kertaa ja kertoo olevansa vaikuttunut.

– Siinä näkyy luonnon armoilla elämisen ja vähään tyytymisen eetos. Tarina on todella kaunis, ja liittyy vahvasti suomalaisuuteen ja saaristoon. Samalla se kuvaa eristäytyneisyyttä ja elämän julmuutta, kun ihmisiä hukkuu mereen. Mieleen tulee myös Ulla-Lena Lundbergin Jää-romaani.

Järnefelt arvelee, että Salmisen henkilöhahmoja ei talvi päässyt yllättämään kuten nykyajan ihmisiä, jotka elävät lämpimän veden ja muiden mukavuuksien keskellä.

Tiukkaa yhteiskuntakritiikkiä

Katrinassa kuvataan köyhyyttä ja esitetään terävää kritiikkiä vallanpitäjiä kohtaan. Varakkaat kapteenit teettävät torppareilla armotta pitkiä työpäiviä nälkäpalkalla. Oikeudentuntoinen päähenkilö ei hyväksy vääryyksiä. Kertomus pohtii aina ajankohtaista teemaa, yksilön halua ja kykyä kyseenalaistaa epäkohtia.

– Toisaalta vaikka Katrina kapinoi, hän myös tekee virheitä, kamppailee oman epätäydellisyytensä kanssa ja sopeutuu monessa kohtaa, Freundlich pohtii.

Järnefelt näkee roolihahmossaan henkisiä voimavaroja, jotka tämä joutuu ottamaan käyttöön yllättäen. Vaikka äitiys muuttaa naisen elämää, hän jaksaa nousta myös eriarvoisuutta vastaan.

– Sosiaalisen vääryyden pilliinpuhaltajia katsotaan aina vähän kieroon. Että tuohan puhuu totta, mutta voisiko olla vähän hiljempaa, kun muille tulee epämukava fiilis. Edelläkävijöiden elämä on rujoa, mutta myös palkitsee.

Järnefeltin mukaan Salminen on kirjoittanut myös rakkaustarinan suunnattoman hienosti. Ulkopuoliset eivät voi kyseenalaistaa Katrinan kiintymystä mieheensä, jolla on puutteistaan huolimatta myös rakastettavia luonteenpiirteitä.

Kertomuksen puolen vuosisadan aikajänne antoi ohjaajan mukaan herkulliset lähtökohdat tehdä tyylitelty ja runollinen näytelmä, jossa vuodet vaihtuvat elämänsyklin vieriessä eteenpäin. Mukana kulkee myös Sally Salmisen henkilö kirjoittamassa ja kommentoimassa tarinaansa.

Romaanin on kirjoittanut näytelmäksi Seija Holma. Johania näyttelee Jyrki Mänttäri ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Saska Pulkkinen, Teija Auvinen, Aimo Räsänen, Pentti Helin, Jaana Oravisto ja lapsiavustajia.