Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Stora Enso aloittaa muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista – neuvottelujen piirissä noin 1 300 ihmistä

Metsäyhtiö Stora Enso aloittaa muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista, yhtiöstä kerrotaan STT:lle.

Neuvottelujen piirissä on yhteensä noin 1 300 ihmistä Stora Enson pakkausmateriaalidivisioonan neljällä tehdaspaikkakunnalla Oulussa, Varkaudessa, Heinolassa ja Kouvolan Anjalankoskella.

Neuvotteluiden piirissä on näiden tehdaspaikkakuntien koko henkilöstö. Mahdolliset lomautukset kestäisivät enintään 90 päivää, ja ne voitaisiin toteuttaa useissa erissä. Yhtiön mukaan irtisanomisiin ei olla ryhtymässä.

Oulun tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen ei osannut odottaa muutosneuvotteluita Oulun tehtaan kohdalla, koska rekrytoinnit uuteen tehtaaseen ovat alkamassa lähiaikoina.

– Oulun tehtaan osalta en olisi halunnut uskoa, että tällaisia neuvotteluja tulee, koska meillä on tarve hoitaa rekrytoinnit hyvin, sanoo Kaikkonen STT:lle.

Stora Enso kertoi lokakuussa muuntavansa Oulun tehtaallaan myös toisen suljetun paperikoneen kartonkikoneeksi. Investoinnin arvo on noin miljardi euroa. Tuotannon muunnetulla koneella arvioidaan käynnistyvän vuonna 2025.

Kaikkosen mukaan signaali työnhakijoille on kyseenalainen.

– Miten tällaiset uutiset vaikuttavat ihmisiin, jotka ajattelevat työllistyvänsä metsäteollisuuteen ja hakevansa työpaikkoja?

Hän uskoo että työmarkkinoilla ihmiset seuraavat tällaisia asioita.

– Ehkä näitä asioita on sitten harkittu niiden toimesta, jotka ovat päättäneet alkaa käydä muutosneuvotteluja meidän kanssamme, Kaikkonen sanoo.

Neuvottelut alkavat keskiviikkona

Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen sanoo, että muutosneuvotteluilla valmistaudutaan vastaamaan markkinan epävarmuudesta johtuvaan kysynnän vaihteluun.

Muutosneuvottelut alkavat ensi keskiviikkona, ja niiden arvioidaan kestävän kaksi viikkoa. Työntekijöille on jo lähetetty kutsut neuvotteluihin.

Tilausten puolesta neuvottelut sen sijaan eivät tulleet yllätyksenä Kaikkoselle, sillä ilmassa on epävarmuutta. Toisaalta hän olisi toivonut, että Stora Ensolla olisi ollut malttia katsoa tilannetta eteenpäin.

– Tässä on kuitenkin tehty äärimmäisen kovaa tulosta vuonna 2022, ja henkilöstö on kantanut kortensa kekoon, Kaikkonen sanoo.

Stora Enso teki viime vuoden kolmannella vuosineljänneksellä yhtiön parhaan operatiivisen liiketuloksen sitten 2000-luvun alun.

Stora Enso muutti Oulussa jo aiemmin yhden paperikoneen kartonkikoneeksi. Paperikoneen sulkemisen yhteydessä työt loppuivat 365 ihmiseltä. Uuden kartonkikoneen tuotanto käynnistyi vuonna 2021.

Kaikkosen mukaan henkilöstö venyi tässä startissa, ja joustoa olisi nyt kaivattu myös toiseen suuntaan.

– Porukka on pettynyt, Kaikkonen sanoo.

Muutosneuvotteluista kertoi aiemmin Kaleva.

Luonnehti syksyllä kysyntää vakaaksi

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky ennakoi makrotalouden kehityksen vaikutuksia yhtiölle lokakuussa julkaistussa heinä–syyskuun osavuosikatsauksessa.

– Näkyvissä ovat ensimmäiset merkit mahdollisesta makrotalouden hidastumisesta, jonka vaikutukset voivat ennen pitkää ulottua myös Stora Enson liiketoimintaan. Luotan kuitenkin kykyymme ennakoida ja sopeutua, Bresky sanoi.

Stora Enso ennakoi lokakuussa, että pakkausmateriaalidivisioonan kannattavuus heikentyisi vuoden 2022 loppuneljänneksellä energian kallistumisen ja tehtaiden kunnossapitoseisokkien vuoksi. Toisaalta yhtiö luonnehti tuolloin, että kuluttajapakkauskartongin kysyntä on vakaata ja tilauskanta vahva.

Lisätietoa Stora Enson näkymistä saadaan 31. tammikuuta, kun yhtiö julkistaa loka–joulukuun tuloslukunsa.