Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen on tarjonnut uudenvuodenpuheessaan Kiinalle apua koronatartuntatilanteen kanssa.
– Olemme valmiita antamaan humanitaarista apua niin kauan kuin on tarve, Tsai sanoi.
Hän lisäsi toivovansa, että taiwanilaisten apu voisi auttaa ihmisiä selviytymään pandemiasta.
Kiinan koronatartunnat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun maa alkoi purkaa tiukkoja koronarajoituksiaan viime vuoden loppupuolella.
Kiinanan presidentti Xi Jinping sanoi lauantaina pitämässään uudenvuodenpuheessaan, että valoa näkyy tunnelin päässä, kun epidemian ehkäisy ja valvonta siirtyivät uuteen vaiheeseen.
Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan, ja maiden välit ovat hyvin jännitteiset. Viime vuonna Pekingissä raivostuttiin, kun Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili Taiwanissa elokuussa. Kiinan aloitti heti Pelosin vierailun vuoksi massiiviset sotaharjoitukset Taiwanin lähialueilla.
Tsai kommentoi sunnuntaina, ettei Kiinan sotilaallinen aktiivisuus Taiwanin ympärillä ole auttanut maiden suhteiden ylläpitämistä.
– Sota ei ole koskaan vaihtoehtona ongelmien ratkaisemiseen. Vain vuoropuhelu, yhteistyö ja yhteinen tavoite edistää alueellista vakautta ja kehitystä voi tuoda ihmisille turvallisuuden ja ilon tunteen, Tsai lisäsi.
Kanada vaatii Kiinasta tulevilta negatiivisen koronatestituloksen
Kanada on liittymässä niiden maiden joukkoon, jotka vaativat Kiinasta saapuvia matkustajia esittämään negatiivisen koronatestin ennen saapumistaan.
Jo aikaisemmin muun muassa Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat päättäneet kiristää maahantulovaatimuksiaan Kiinan heikentyneen koronatilanteen vuoksi.
Tiedotteen mukaan Kanada vaatii Kiinasta saapuvia esittämään korkeintaan kaksi päivää ennen lähtöä saadun negatiivisen testituloksen. Vaatimus on astumassa voimaan 5. tammikuuta, ja tilannetta on määrä arvioida uudelleen 30 päivän jälkeen.
Myös Australia ilmoitti vaativansa 5. tammikuuta alkaen Kiinasta tulevilta matkustajilta negatiivista koronatestitulosta.