Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Järjestyksenvalvojaksi pääsee vähimmillään 40 oppitunnilla – "Koulutus ei voi olla kuin villissä lännessä"

Suomessa järjestyksenvalvojaksi pääsee suhteellisen lyhyellä koulutuksella. Sisäministeriön poliisitarkastaja Jari Pajusen mukaan järjestyksenvalvojan koulutus kestää vähimmillään 40 oppituntia.

– Jos toimii järjestyksenvalvojana, on määräajoin käytävä kertauskoulutuksessa. Sisäministeriössä säädellään sitä, mitä koulutukseen on lain mukaan kuuluttava, hän sanoo.

Yksityistä turvallisuusalaa säätelee laki yksityisistä turvallisuuspalveluista. Lainsäädännössä on määritelty vartijan ja järjestyksenvalvojan tehtävät sekä se, miten järjestyksenvalvojaksi pääsee.

Järjestyksenvalvojaksi voidaan hyväksyä 18 vuotta täyttänyt, rehelliseksi ja luotettavaksi tunnettu sekä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva ihminen.

Turvallisuusalan koulutusta tarjoavat yksityisten yritysten lisäksi ammattikoulut sekä ammattikorkeakoulut. Erilaisten ammattinimikkeiden koulutusmäärät vaihtelevat 40 tunnista useampaan vuoteen.

Järjestyksenvalvojan koulutuksen materiaali on ollut samankaltainen jo useita vuosia, kertoo poliisitarkastaja Jani Hämäläinen Poliisihallituksen yksityisen turvallisuusalan valvonnasta.

Hämäläisen mukaan ainakaan heidän osastonsa korviin ei ole kantautunut viestiä kentältä, että koulutuksissa olisi selkeitä muutostarpeita.

– Koulutus ei voi olla kuin villissä lännessä, vaan sen pitää perustua kaikilla samaan koulutusmateriaaliin, hän toteaa.

VR:n turvallisuuspalvelut ovat osa yhteishankintasopimusta

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi eilen ottaneensa kiinni kuusi järjestyksenvalvojaa, joiden epäillään pahoinpidelleen työssään ihmisiä. Pahoinpitelyistä epäillyt järjestyksenvalvojat ovat Avarn Security -turvallisuuspalvelujen henkilökuntaa ja teot ovat tapahtuneet VR:n juna-asemien läheisyydessä. VR myöntää STT:lle ostavansa turvallisuuspalvelut kyseiseltä yritykseltä.

VR:n turvallisuuspäällikkö Tero Pyörökiven mukaan VR ostaa turvallisuuspalvelut yhteishankintasopimuksena, jossa ovat mukana muiden muassa Fintraffic, HSL, Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne sekä Espoon, Vantaan ja Tampereen kaupunki. Osapuolet tilaavat turvallisuuspalvelut Avarn Securitylta omien tarpeidensa mukaisesti. Pyörökivi ei ota kantaa siihen, tuleeko VR vaihtamaan palveluiden toimittajaa jatkossa.

– Nämä ovat julkisia hankintoja, joita kilpailutetaan säännöllisin väliajoin. Meillä on puitesopimuksen kumppaneiden kanssa ohjausryhmä kerran kuukaudessa. On selvää, että tulemme käymään asiaa läpi palveluntarjoajan kanssa hyvin huolellisesti ja läpikotaisin.

Sen lisäksi VR:llä on oma kuukausipalaveri Avarn Securityn kanssa ja yhtiö saa turvallisuuspalvelulta päivittäiset raportit, joihin on kirjattu myös poikkeavat tilanteet.

– Se, onko nämä nyt esiin tulleet tapaukset kirjattu raportteihin, kuuluu poliisin tutkintaan ja sitä emme voi enempää tässä kommentoida, Pyörökivi toteaa.

Poliisi toimii valvojana

Yksityisen turvallisuusalan valvonta kuuluu poliisille. Poliisilaitos hyväksyy hakijan hakemuksesta vartijaksi, väliaikaiseksi vartijaksi, turvasuojaajaksi ja järjestyksenvalvojaksi.

– Nuhteettomuuden vaatimustaso nousee mitä vaikuttavammassa ja merkittävämmässä asemassa ihminen työskentelee. Esimerkiksi kouluttaja vaikuttaa omalla persoonallaan isoon joukkoon toimijoita, poliisitarkastaja Hämäläinen sanoo.

Hänen mukaansa poliisi käyttää valvonnassa pääosin hyväkseen omia rekistereitään.

Poliisi voi käynnistää yksityisen turvallisuusalan lupakortin peruuttamisharkinnan, jos se epäilee täyttääkö järjestyksenvalvoja enää esimerkiksi luotettavuuden ja rehellisyyden ominaisuuksia ja vaatimuksia, Hämäläinen kertoo.

Mahdollisen peruuttamispäätöksen saanut voi valittaa siitä hallinto-oikeuteen normaalin hallintopäätöksen tapaan.

Hämäläisen mukaan myös oppilaitoksilla on oikeus pyytää suppea turvallisuusselvitys oppilailta tai opettajilta tietyissä koulutuksissa.