Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina vaatii Venäjän poistamista YK:sta ja sen turvallisuusneuvostosta

Ukraina on virallisesti esittänyt vaatimuksen, että Venäjä suljetaan pois YK:sta ja maan pysyvä jäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa lakkautetaan. Ukrainan ulkoministeriö kertoi vaatimuksesta lausunnossaan tänään.

Lausunnon mukaan on vain ajan kysymys, milloin Venäjän toimet tuhoavat koko YK:n järjestelmän.

Lisäksi lausunnossa sanotaan, että Venäjä on pitänyt hallussaan Neuvostoliiton paikkaa YK:n turvallisuusneuvostossa siitä lähtien, kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. Ulkoministeriön lausunnon mukaan Venäjän läsnäolo YK:ssa on kolmen vuosikymmenen ajan ollut laitonta.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi paikallisessa televisio-ohjelmassa jo eilisiltana, että Ukraina tulee vaatimaan Venäjän YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenyyden poistamista. Kuleba kertoi Ukrainan ilmaisevan virallisen vaatimuksen asiasta tänään.

Kuleban mukaan kysymys on siitä, onko Venäjällä oikeus toimia turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä ja ylipäänsä Yhdistyneissä kansakunnissa. Ukrainan vastaus kysymykseen on, että ei ole.

YK:n turvallisuusneuvostossa on 15 jäsenvaltiota, joista viidellä on neuvostossa pysyvä paikka. Pysyvillä jäsenvaltioilla on veto-oikeus turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin.

Venäjän asevoimat: Alasammutun ukrainalaislennokin osat tappoivat kolme sotilasta

Venäjän asevoimien mukaan alasammutun ukrainalaislennokin osat tappoivat kolme venäläissotilasta Engelsin lentotukikohdassa, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Lentotukikohdan koneet eivät asevoimien mukaan vahingoittuneet iskussa. Iskun kerrottiin tapahtuneen maanantaina hieman puolen yön jälkeen.

Engelsin lentotukikohtaa sijaitsee Venäjällä Volgan varrella, noin 500 kilometrin päässä Ukrainan itäosista.

Joulukuun alussa kerrottiin myös samaiseen lentotukikohtaan kohdistuneesta Ukrainan lennokki-iskusta. Ukraina ei virallisesti vahvistanut iskua.

– Jos jotain laukaistaan toisen valtion ilmatilaan, ennemmin tai myöhemmin tuntemattomia lentäviä esineitä palaa lähtöpaikkaan, kirjoitti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak Twitter-tilillään joulukuun alussa.

Venäjä etsintäkuulutti Bellingcatin tutkivan journalistin

Venäjä on etsintäkuuluttanut toimittajaverkosto Bellingcatin tutkivan journalistin. Bulgarialaisen Christo Grozevin nimi lisättiin maanantaina Venäjän sisäministeriön sivuilla olevalle etsintäkuulutettujen listalle.

Ministeriö ei kuitenkaan nimennyt rikosta, josta toimittajaa epäillään.

Venäjän valtiollisen uutistoimiston RIA Novostin mukaan Grozevia vastaan olisi aloitettu rikostutkinta "valheiden levittämisestä Venäjän armeijasta".

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on aiemmin syyttänyt Grozevia Ukrainan tiedustelupalvelun auttamisesta.

Grozev on muun muassa johtanut Bellingcatin tutkimuksia oppositiohahmo Aleksei Navalnyin myrkytyksestä. Tänä vuonna Grozev on keskittynyt raportoimaan Venäjän sotatoimista Ukrainassa.

Venäjä nimesi Bellingcatin ei-toivotuksi organisaatioksi heinäkuussa ja väitti, että toimittajaverkosto aiheutti turvallisuusuhan maalle. Bellingcat oli jo viime vuonna nimetty Venäjällä "ulkomaalaiseksi agentiksi".

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.