Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Uusi versio kiistellystä ilmastoruokaohjelmasta lähetetty koko hallituksen hyväksyttäväksi – tavoitetta lihankulutuksen vähentämisestä on kevennetty

Pitkään valmisteltua ilmastoruokaohjelmaa yritetään jälleen saada valmiiksi. Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi STT:lle, että uusi versio on lähetetty hallituskumppaneille kuitattavaksi. Vastauksia odotetaan vielä tämän viikon aikana.

STT sai ministeriöstä luettavakseen tämän uuden muille hallituspuolueille lähetetyn version. Edelliseen, toukokuussa käsiteltyyn versioon verrattuna muutoksia on tehty hyvin vähän.

Merkittävin muutos koskee tavoitetta lihansyönnin vähentämisestä. Vielä toukokuisessa versiossa tavoitteeksi oli asetettu lihan kokonaiskulutuksen vähentäminen kolmanneksella nykytasosta vuoteen 2030 mennessä. Nykyisessä versiossa määrällistä tavoitetta ei ole lainkaan, vaan siinä tavoitteeksi on asetettu ainoastaan lihan kokonaiskulutuksen vähentäminen.

Toinen merkittävä muutos koskee julkisille ruokapalveluille, kuten kouluille, oppilaitoksille ja päiväkodeille, suositeltavia vaikuttavuustavoitteita. Toukokuisessa versiossa luki, että linjastossa pääruoan tarjoaminen alkaa vapaasti otettavasta kasvisruoasta. Nykyisestä versiosta tämä lause on poistettu.

Muilta osin versiot vastaavat joitakin pieniä muutoksia lukuun ottamatta toisiaan.

Uudesta versiosta puuttuu lisäksi vielä ministeri Kurvisen esipuhe.

Julkistamista lykätty jo kahdesti

Keskustan hallituskumppanien joukossa on kiinnitetty huomiota nyt tulleen esityksen kiireelliseen aikatauluun. Useammastakin puolueesta todetaan, ettei asiaa ole lähiaikoina juuri käsitelty ja siksi esityksen läpikäynnille halutaan nyt ottaa riittävästi aikaa. Ainakin juuri lihansyöntiä koskevat tavoitteet olivat herättäneet kysymyksiä.

Ilmastoruokaohjelma on pitänyt jo aiemmin julkistaa kahdesti: viime vuoden syyskuussa ja kuluvan vuoden toukokuussa. Molemmilla kerroilla julkistusta on kuitenkin lykätty.

Syyskuisessa lykkäyksessä vedottiin asian poliittisen käsittelyn keskeneräisyyteen ja toukokuisessa ministerinvaihdokseen. Ohjelmaa valmistelleen silloisen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) tilalle oli tuolloin tullut Antti Kurvinen.

Ilmastoruokaohjelman laatiminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Sen mukaan ohjelma tähtää kulutetun ruoan ilmastojalanjäljen pienentämiseen sekä ymmärryksen lisäämiseen ruoantuotannosta.

Käsiteltävänä olleissa versioissa ilmastoruokaohjelman tavoite on kuvattu tulevaisuuden ruokalautasella, joka on jaettu viiteen teemaan: sivuvirrat tehokkaasti hyödyksi, enemmän kotimaista kalaa, sieniä ja kasvikunnan tuotteita, sesonkipainotteista ruokaa, vastuullisesti tuotettuja liha- ja maitotuotteita kohtuudella sekä vähemmän ruokahävikkiä.