Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Ukrainan presidentti saapuu Washingtoniin suoraan sodan etulinjasta

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Henri Vanhasen mukaan Washington on ilmiselvä kohde Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ensimmäiselle ulkomaanmatkalle sodan aikana. Vanhasen mukaan Yhdysvaltain tuki on Ukrainan selviytymisen kannalta elintärkeää, paljon tärkeämpää kuin esimerkiksi tuki Euroopasta.

– Sekin on toki tärkeää, mutta toistaiseksi Eurooppa on aika selvästi alisuorittanut aseavussa verrattuna Yhdysvaltoihin, Vanhanen sanoo,

Hänen mukaansa Zelenskyin vierailun tärkeyttä ja symboliikkaa korostaa myös se, että presidentti saapuu Washingtoniin käytännössä suoraan sodan etulinjasta. Zelenskyi vieraili eilen tämän hetken kiivaimpien taisteluiden näyttämöllä Bahmutissa Ukrainan itäosassa.

Vierailun pääasiallisena tavoitteena on Vanhasen mukaan ylläpitää sodan näkyvyyttä yleisön silmissä sekä vahvistaa sotilaallista, poliittista ja moraalista tukea Ukrainalle.

Presidentti Joe Bidenin on kerrottu jo etukäteen julkistavan vierailun yhteydessä jälleen uuden aseapupaketin, joka sisältäisi muun muassa Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, JDAM-täsmäpommeja sekä tykistön ammuksia.

Ukrainan kaipaamia pitkän kantaman asejärjestelmiä, kuten ATACMS-tykistöohjuksia, ei sen sijaan ilmeisesti vieläkään ole tulossa, kertovat nimettömät lähteet Politico-lehdelle.

– Ilmeisesti puolustushallinnon päässä olisi enemmän halukkuutta lähettää niitä, mutta poliittinen johto empii asiaa, Vanhanen arvioi.

Luottamus liittolaisten tukijana pelissä

Zelenskyin vierailun kenties huippuhetki on puhe kongressille. Siellä hänen sekä myös presidentti Bidenin tavoitteena on varmistaa, etteivät rivit rakoile Ukrainan tukemisessa, vaikka edustajainhuoneen enemmistö siirtyy pian republikaaneille. Yksittäiset äänet puolueesta ovat kyseenalaistaneet suurimittaisen avun jatkamista.

– Zelenskyi tarvitsee pitkän antaman aseita voidakseen estää Venäjän odotetun hyökkäyksen. Hän tarvitsee välitöntä rahallista tukea pitääkseen hallintonsa pyörimässä, ja hän tietää, että kongressi päättää näistä asioista tällä viikolla, kertoi Yhdysvaltain entinen Kiovan-lähettiläs Bill Taylor Politicolle.

Ukrainalaiset ovat viestittäneet, että he eivät halua rintamalinjan jämähtävän paikoilleen vaan haluaisivat joukkojensa etenemisen jatkuvan, mihin tähän saakka luvatut ja annetut aseet eivät kuitenkaan riitä.

Vanhasen mukaan pitkän kantaman aseiden antaminen Ukrainalle voi olla lopulta väkisinkin edessä, sillä Yhdysvalloilla on niin paljon kiinni Ukrainan avustamisessa voittoon. Kyse ei ole vain Ukrainasta, vaan Yhdysvaltain halukkuutta toimia tai olla toimimatta tarkkaillaan myös Kiinassa ja muualla Tyynenmeren alueella.

– Yhdysvaltain on pakko katsoa tämä asia päätyyn asti. On kyse Yhdysvaltain uskottavuudesta ja kyvystä tukea liittolaisia ja kumppaneita taistelussa autoritaaristen ja demokraattisten järjestelmien taistelussa, Vanhanen perustelee.