Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden euribor nousi lähes kolmeen prosenttiin, Nordean pääanalyytikko uskoo rajan menevän rikki maanantaina

Monien asuntolainojen viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor nousi perjantaina lähes kolmeen prosenttiin. Vuoden euribor on nyt 2,993 prosenttia, kun se oli torstaina 2,867 prosentissa. Kuuden kuukauden euribor puolestaan nousi 2,569 prosenttiin.

Viimeksi vuoden euribor on ollut yli kolmen prosentin tammikuussa 2009.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich uskoo, että kolme prosenttia menee pian rikki.

– Maanantaina se todennäköisesti menee. EKP:n eilisen viestin perusteella koroilla on vielä runsaasti nousuvaraa. Markkinoilla vuoden euriborin huippu hinnoitellaan nyt 3,5 prosentin tuntumaan, von Gerich sanoi Twitterissä.

Koronnousun taustalla on Euroopan keskuspankin torstainen päätös nostaa ohjauskorkoaan. Vaikka EKP nosti korkoa vähemmän kuin aiemmin syksyllä, se viesti samalla, että koronnostoja täytyy jatkaa pidempään kuin markkinoilla on odotettu.

Koronnostojen tavoitteena on saada inflaatio kuriin. Perjantaina julkaistu euroalueen lopullinen kuluttajahintaindeksi kertoi, että marraskuussa inflaatio oli 10,1 prosenttia. Ennakkotietojen mukaan inflaatio olisi ollut tasan 10 prosenttia.

Lokakuussa euroalueen inflaatio oli 10,6 prosenttia, joten hintojen nousu on hidastumassa lievästi. Inflaatio on kuitenkin edelleen reippaasti korkeammalla kuin keskuspankki haluaisi.