Koronarajoitusten kutistamien uudenvuoden juhlien jälkeen ollaan tänä vuonna kaupungeissa palaamassa pandemiaa edeltävän ajan juhlintaan. On ilotulitusnäytöksiä ja valonäytöksiä sekä muuta ohjelmaa juhlakansalle.
Oulussa kaupunki päätti uudenvuoden juhlinnassa panostaa valotaiteeseen.
- Meidän uudenvuoden juhlaamme vietetään Kauppatorilla aattona, ja tilaisuuden kruunaa Tanssivat vedet -valoteos. Se on vettä, valoa, musiikkia ja pyrotekniikkaa yhdistävä massiivinen, näyttävä valoteos, kertoo tuottaja Eeva Ojala Oulun kaupungin tapahtumapalveluista.
Teos on osa iltakahdeksalta alkavaa ohjelmallista osuutta, ja se jää katsojien ihasteltavaksi koko uudenvuodenaattoillaksi.
Ojalan mukaan Oulun kaupungin toimintaa ohjaa sen ympäristöohjelma, jossa on tiettyjä painopistealueita omine tavoitteineen.
– Ilotulituksen järjestäminen ei olisi Oulun kaupungin ympäristöohjelman painopisteiden tavoitteiden mukaista. Siihen pohjautuen päätös tehtiin.
Oulussa painotetaan kestävyyttä
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Oulusta halutaan myös tehdä Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki. Tavoitteena on, että Pohjois-Pohjanmaan tapahtumat ovat tuolloin mahdollisimman hiilineutraaleja.
– Kestävyysteemat ovat lähellä meidän toimintakulttuuriamme, Ojala sanoo.
Hän sanoo seuranneensa mediassa kaupunkilaisten esittämiä mielipiteitä uudenlaisesta uudenvuoden juhlinnasta.
– Yllättävän paljon on tullut kiitosta, että vihdoin. En ollut mitenkään yllättynyt, mutta luin iloisena kommentteja.
Ympäristöasioiden lisäksi kommenteissa oli esillä muun muassa meluasiat sekä ilotulitusten osalle lemmikeistä aiheuttama kärsimys.
– Mutta totta kai oli niitä, joiden mielestä (ilotulitus) pitää olla, Ojala sanoo.
Kokonaan ilman ilotulitusnäytöstä oululaiset eivät kuitenkaan jää, sillä pyroteknikko Jarkko Varpainen ystävineen ja sponsoreineen järjestää sellaisen Nallikarissa uudenvuodenaattona iltaseitsemältä.
– Oululaiset yrittäjät tarjoavat Oulun yhteisen ilotulituksen, Varpainen kertoo.
Näytöksen budjetti tarkentuu myöhemmin, mutta hän arvelee sen olevan 2 500–4 000 euroa.
– Sillä budjetilla lyhentämättömänä ilman mitään palkkoja laitetaan raketteja taivaalle, Varpainen sanoo.
Tampereella ilotulituksen järjestää ravintoloitsija
Tampereella kaupungilla ei ole ollut tapana järjestää ilotulitusnäytöstä uutenavuotena. Ilotulituksen kaupunki on menneinä vuosina järjestänyt itsenäisyyspäivänä.
– Ja itse asiassa kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen, että kaupunki ei enää ilotulita itsenäisyyspäivänäkään, kertoo tapahtumajohtaja Perttu Pesä.
Ilotulitteiden sijaan kaupunki valaisee keskustan kortteleita valoteoksin. Pesän mukaan tänä vuonna itsenäisyyttä juhlimaan kerääntyi yhtä paljon väkeä kuin aiemminkin.
Päätös ilotulituksesta luopumisesta liittyy muun muassa ympäristökysymyksiin, turvallisuuskysymyksiin ja -kustannuksiin sekä eläinten kokemaan stressiin.
Kaupungin järjestämä itsenäisyyspäivän valoshow on nähty aiemmin jo parina vuonna, mutta tänä vuonna jätettiin näytöksestä pois tuletkin.
Vaikka kaupunki ei ilotulitteita uutenavuotena paukuttelekaan, Tampereella voi kuitenkin nähdä ilotulitusnäytöksen. Sellaisen järjestää ravintoloitsija Teemu Aaltonen.
– Olen pyytänyt kavereilta ja tutuilta rahaa siihen, hän sanoo.
Ilotulitusnäytös alkaa uudenvuodenaattona ennen iltakymmentä Tampereen stadionin edestä, ja ilotulitteet ammutaan Ratinan suvannon päälle.
Ilotulituksen budjetti pyörii Aaltosen mukaan 10 000 euron tietämillä.
Meluhaitasta informoidaan etukäteen
Turussa kaupunki järjestää ilotulituksen uudenvuoden kunniaksi, kertoo kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen.
– Kaupunki ampuu ilotulitteita keskiyöllä kello 12. Se on noin 7–8 minuutin mittainen ilotulitus, joka lähtee Samppalinnan mäeltä Aurajoen ylle.
Ilotulitus maksaa kaupungille hieman vajaat 5 000 euroa.
– Kaupunki teki muutama vuosi sitten selvityksen hiukkasmääristä uudenvuodenyönä. Kaupungin oma ilotulitus nostaa hiukkasmääriä hetkellisesti, mutta pääosan ilotulitusraketeista kaupungissa kuitenkin ampuvat kansalaiset. Kaupungin osuus on pieni osa kokonaisuutta, Akkanen sanoo.
Toki ilotulitteet aiheuttavat meluhaittaa, mutta siitä pyritään hänen mukaansa informoimaan etukäteen, jotta kenellekään ilotulitus uudenvuodenyönä ei tulisi yllätyksenä. Melustakin vain osa johtuu kaupungin omista ilotulitteista, Akkanen sanoo.
Tänä vuonna kaupungin ilotulitusnäytöksellä ei ole hänen mukaansa erityistä teemaa. Kun Suomi vuonna 2017 täytti sata vuotta, näytöksessä oli enemmän sinivalkoista väriä.
Helsingissä juhlistetaan sitä, että päästään ylipäänsä juhlimaan
Helsingissä vuoden vaihtumista juhlitaan vihdoin yhdessä suurtapahtumassa Kansalaistorilla. Ohjelmaa on tarjolla kaikenikäisille, ja ilta päättyy ilotulituksiin. Raketit ammutaan taivaalle Töölönlahdelta.
– Kun nyt on mahdollisuus kahden poikkeusvuoden jälkeen juhlia yhdessä, sitä halutaan juhlistaa myös Helsingin uudenvuoden perinteellä eli ilotulitteilla. Ilotulitus toteutetaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti valitsemalla raketteja, jotka ovat ekologisia, ja huolehtimalla siitä, että mitään jätettä ei ympäristöön jää, sanoo Helsingin tapahtumasäätiön viestintäpäällikkö Anna Mäkelä.
Ilotulituksella halutaan hänen mukaansa paitsi ilahduttaa kaupunkilaisia myös muistuttaa siitä, että omien rakettien ampuminen ei ole tarpeellista, vaan voidaan yhdessä nauttia tästä yhdestä suuresta ilotulituksesta.
– Tällä tavalla toivottavasti voidaan myös vähentää jätemäärää, mitä kaupungille tulee, Mäkelä lisää.
Ilotulitusnäytös tapahtuu juuri silloin, kun vanha vuosi vaihtuu uuteen. Hintaa muutamia minuutteja kestävälle näytökselle kertyy Mäkelän mukaan toistakymmentätuhatta euroa.
Tällä kertaa ilotulituksella ei ole mitään erityistä teemaa.
– Halutaan juhlistaa sitä, että päästään ylipäänsä juhlimaan ja ilahduttamaan näinä haastavina aikoina, Mäkelä sanoo.
Totuttuun tapaan Helsingin uudenvuoden juhlintaa voi seurata myös muualla, sillä suora lähetys näkyy Yle TV1:llä ja Areenassa.