Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OECD patistaa Suomea lisäämään tuottavuutta panostamalla innovaatioihin

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD patistaa Suomea panostamaan enemmän innovaatiotoimintaan. OECD:n mukaan innovaatioekosysteemien käynnistäminen uudelleen auttaisi lisäämään Suomen alhaista tuottavuuden kasvua.

OECD määrittelee maaraportissaan, että tutkimus- ja kehitysmenojen lisäämisen ohella tämä merkitsee muun muassa selkeiden tavoitteiden asettamista soveltavan tutkimuksen rahoitukselle. Lisäksi tarvitaan esimerkiksi viennin edistämisen ja innovaatioiden synergian vahvistamista sekä ennen kaikkea ammattitaitoisen työvoiman tarjonnan lisäämistä.

OECD muun muassa suosittelee opiskelupaikkojen lisäämistä yliopistoihin ja korkeakouluihin. Lisäksi eri alojen opiskelupaikkojen määrää pitäisi pystyä muuttamaan nykyistä joustavammin työvoiman tarpeen mukaan. Koulutettujen ulkomaisten työntekijöiden osaamisen tunnustamista pitäisi edistää ja lisäksi heille pitäisi olla tarvittaessa tarjolla lisäkoulutusta.

Kotihoidontukea tulisi OECD:n mielestä vähentää, jotta pienten lasten äitejä saataisiin lisää työelämään.

Suosituksissa myös esimerkiksi kehotetaan vähentämään yritystukia, jotka eivät lisää tuottavuutta. Sote-uudistuksen sujumista tulee OECD:n mukaan pitää silmällä ja tarvittaessa vahvistaa tuottavuutta lisääviä toimia.

Myös OECD ennustaa taantumaa

Maaraportissa todetaan, että Suomi toipui nopeasti koronapandemian aiheuttamasta kriisistä, mutta talouskasvu pysähtyi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Inflaation kiihtyminen on vähentänyt kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja Suomessa ja sen kauppakumppaneissa sekä hidastanut taloutta.

– Haavoittuvia kotitalouksia auttavia toimenpiteitä tulee kohdentaa samalla kun varmistetaan, ettei julkisen talouden rakenteellinen rahoitusasema heikkene. Vahvemman elpymisen edistäminen ja maan korkean elintasotason ylläpitäminen edellyttävät toimenpiteitä tuottavuuden, työllisyyden ja innovaatioiden lisäämiseksi, OECD sanoo lehdistötiedotteessa.

– Elintasoeron kaventamiseksi muihin Pohjoismaihin tuottavuuden kasvun on kiihdyttävä ja työllisyysasteen noustava erityisesti ikääntyvien työntekijöiden osalta. Rakenteellisen ammattitaitoisen työvoimapulan ratkaiseminen korkea-asteen koulutuksen ja maahanmuuttouudistusten avulla on ratkaisevan tärkeää tuottavuuden kasvun vahvistamiseksi.

OECD ennustaa, että Suomen talous supistuu tulevina vuosineljänneksinä korkean inflaation, kiristyvän rahapolitiikan ja kauppakumppanimaiden kaasunsaantiongelmien vuoksi. Järjestö arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan 2,2 prosenttia tänä vuonna, laskevan 0,3 prosenttia ensi vuonna ja elpyvän 1,1 prosenttia vuonna 2024.

Raportissa todetaan, että talouden hidastuminen on heikentänyt julkista taloutta ja viivästyttänyt hallituksen toimia velkasuhteen vakauttamiseksi pitkällä aikavälillä. OECD kertookin tukevansa Suomen suunnitelmaa saavuttaa 0,5 prosentin rakenteellinen budjettialijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen vuosikymmenen loppuun mennessä.

OECD:n mukaan Suomi on oikeilla jäljillä saavuttaakseen tavoitteensa kasvihuonekaasujen päästöissä. Suosituksissa sanotaan, että muun muassa riippuvuutta biopolttoaineista tulisi pienentää. Myös yksityisautoilua tulisi vähentää kaupungeissa, ja etenkin pääkaupunkiseudulla tulisi panostaa julkiseen liikenteeseen.