Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS:n toimittajien puolustus ryöpytti syyttäjiä ja Puolustusvoimia Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä – "Lähdetty liikkeille isoilla tykeillä, jotka suunnattu totaalisen väärin"

Helsingin Sanomien toimittajia koskevassa Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä pyritään antamaan käräjätuomio tammikuun loppupuolella. Helsingin käräjäoikeus ilmoitti asiasta keskiviikkona, kun oikeudenkäynnin julkinen osuus saatiin päätökseen.

Kolmelle HS:n toimittajalle vaaditaan ehdollista vankeutta muun muassa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Syytteet liittyvät HS:n viisi vuotta sitten julkaisemaan artikkeliin ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottuun juttusarjaan, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua.

Syyttäjän mukaan jutut sisälsivät Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäväksi määrättyä tietoa. Toimittajat ovat kiistäneet syytteet.

"Lehdessä vastaavien henkilöiden nimet helposti löydettävissä"

Loppulausunnoissaan toimittajien puolustus ihmetteli Puolustusvoimien sekä poliisin ja syyttäjän toimintaa.

Asianajaja Kai Kotirannan mukaan syyttäjä ei ole esimerkiksi määritellyt, mitä turvallisuussalaisuudella tai Suomen ulkoisella turvallisuudella tarkoitetaan. Hän sanoi, ettei näytöksi riitä asianomistajana asiassa olevan Puolustusvoimien kertomus.

Puolustus lähtee siitä, että syytetyt toimittajat eivät ole olleet sellaisissa asemissa, joissa voi päättää minkään jutun julkaisemisesta. Kotirannan mukaan esitutkinnassa tai syyteharkinnassa ei ole edes pyritty selvittämään, kuka päätöksen teki.

Hän sanoi, että kunakin päivänä päätöksistä sanomalehdessä vastaavien henkilöiden nimet ovat helposti löydettävissä.

– Sen sijaan arsenaali on käännetty kahta toimittajaa ja yhtä esihenkilöä vastaan, joilla ei ole mitään tekemistä julkaisuprosessin kanssa. – – On lähdetty liikkeelle isoilla tykeillä ja ne on suunnattu totaalisen väärin.

"Puolustusvoimat ei pitänyt tietoja turvallisuussalaisuuksina"

Asianajaja Timo Ylikantolan mukaan asiassa on osoitettu, että Puolustusvoimat tiesi HS:n juttuhankkeesta etukäteen, muttei puuttunut asiaan. Ylikantolan mukaan syynä oli, ettei HS:n hallussa olleita tietoja tuolloin oikeasti pidetty Puolustusvoimissa turvallisuussalaisuuksina.

– Puolustusvoimat ryhtyi väittämään tietoja turvallisuussalaisuuksiksi keinotekoisesti ja jälkijättöisesti tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja yleisön reaktion takia (HS:n jutun julkaisemisen jälkeen), Ylikantola sanoi.

Kotirannan mukaan alkuperäinen syy oikeudenkäynnille ei ole toimittajien toiminta, vaan Puolustusvoimissa ollut tietovuoto. Hän sanoi, että se jos jokin aiheutti Suomen ulkoisen turvallisuuden mahdollisen vaarantumisen, ei toimittajien toiminta.

Epäilty tietovuoto on edelleen esitutkinnassa keskusrikospoliisissa.

Vastaavana päätoimittajana toiminutta Niemeä kuultu uudelleen rikoksesta epäiltynä

Tiistaina oikeudenkäynnissä kävi ilmi, että HS:n entistä vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä on kuultu uudelleen asiassa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäiltynä.

Niemeä epäiltiin aikoinaan esitutkinnassa, mutta syyttäjä teki tällöin asiassa syyttämättäjättämispäätöksen. Nyt apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe harkitsee päätöksen kumoamista.

Kotirannan mukaan Niemi on kiistänyt mahdolliset häntä koskevat rikosepäilyt.

Niemi jätti HS:n vastaavan päätoimittajan tehtävät viime kuussa kerrottuaan, että häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.