Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen inflaatio hidastui ennakoitua enemmän marraskuussa – pörssit reippaassa nousussa

Yhdysvaltain keskuspankki Fediltä odotetaan 0,5 prosenttiyksikön korotusta keskiviikkona.

Kuluttajahintojen nousu Yhdysvalloissa oli marraskuussa hitaampaa kuin markkinoilla oli odotettu. Hinnat nousivat 7,1 prosentin tahtia, kun ennakko-odotus oli ollut 7,3 prosenttia. Kyseessä oli alhaisin luku yli vuoteen, mikä nähtiin merkkinä siitä että pahin inflaatiokurimus on ohitettu.

Myös pohjainflaatio, joka on puhdistettu nopeasti heilahtelevasta ruuasta ja energiasta, jäi ennakoitua alhaisemmaksi 6 prosenttiin.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan lukema ennakoi, että keskuspankki Fed voi alkaa hidastaa ohjauskorkojen nostotahtia.

Wall Streetin futuurit olivat heti julkistuksen jälkeen tuntuvasti plussalla.

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi, että luvut antoivat Fedille hengitystilaa. Koronnostot jatkuvat kuitenkin vielä keskiviikon korkokokouksessa, Hännikäisen mukaan odotettavissa on 0,5 prosenttiyksikön korotus, minkä jälkeen ohjauskorot asettuvat 4,25–4,50 prosentin haarukkaan, korkeimmilleen tammikuun 2008 jälkeen.

– Odotamme inflaation hidastuvan jatkossa talouden hyytymisen ja rahapolitiikan kiristymisen ajamana. Inflaatio tulee kuitenkin pysymään vielä pidemmän aikaa koholla ja Fedillä on vielä työtä tehtävänä, jotta inflaatio saadaan palautettua kestävästi kahden prosentin tavoitetasolle, Hännikäinen kirjoittaa kommentissaan.

Fed on tehnyt jo neljä 0,75 prosenttiyksikön korotusta. Hännikäinen huomauttaa, että ekonomistien konsensus ennustaa Yhdysvaltojen ensi vuoden inflaatioksi 4,3 prosenttia ja vuoden 2024 inflaatioksikin vielä 2,6 prosenttia, mikä on selvästi tavoitetasoa enemmän.