Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Nasan Orion on lähtenyt Kuun kiertoradalta kotimatkalle kohti Maata – aluksen on määrä laskeutua Tyyneen valtamereen ensi viikonloppuna

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Orion-alus on lähtenyt Kuun kiertoradalta takaisin kohti Maata. Orion matkasi runsaan viikon verran Kuun kiertoradalla.

– Emme voisi olla tyytyväisempiä siihen, miten avaruusalus on toiminut, sanoi Orion-ohjelman apulaispäällikkö Debbie Korth.

Alus kävi lähimmillään noin 130 kilometrin päässä Kuun pinnasta. Orionin komentoyhteys katkesi puolen tunnin ajaksi sen ollessa Kuun Maahan näkymättömällä puolella. Yhteyden palautuessa alukselta saatiin Maahan vaikuttavaksi kuvailtua kuvamateriaalia.

Orion lähti matkalleen marraskuun puolivälissä. Sen on määrä laskeutua Tyyneen valtamereen ensi viikonloppuna 11. joulukuuta. Yhdysvaltain merivoimien aluksen on tarkoitus noukkia Orion merestä talteen.

Avaruusaluksen matkan on määrä kestää kokonaisuudessaan 25 ja puoli päivää. Tänä aikana Orion taittaa noin 2,25 miljoonan kilometrin matkan.

Nyt meneillään olevan miehittämättömän testilennon on tarkoitus varmistaa, että kulkupeli on turvallinen.

Lento on ensimmäinen osa Nasan uutta Artemis-lippulaivaohjelmaa. Jos ensimmäinen vaihe sujuu menestyksekkäästi, myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle vuonna 2024 ja seuraavana vuonna ihmisen paluu Kuun pinnalle.