Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Ruotsin mukaan hallituksella ei ollut roolia kurdimiehen karkotuksessa Turkkiin – Uutistoimisto: Karkotettu mies on nyt vankilassa Istanbulissa

Turkki on vanginnut tänään Ruotsin karkottaman kurdimiehen, joka on nyt suljettu vankilaan Istanbulissa.

Asiasta kertoi lauantaina Turkin hallintoa lähellä oleva Demirören-uutistoimisto (DHA).

Karkotuksen vahvistanut Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard sanoo, että karkottaminen oli viranomaispäätös eikä sillä ollut tekemistä Ruotsin hallituksen kanssa.

– Kyse on karkotustapauksesta, jossa henkilön turvapaikkahakemus hylättiin, Stenergard sanoi SVT:lle.

– Hallituksella ei ole roolia turvapaikkahakemusten käsittelyssä, hän tähdensi.

Myös Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kertoi aiemmin, että Ruotsi karkotti miehen Turkkiin perjantaina.

Vuonna 2015 Ruotsiin paennut mies on saanut Turkissa lähes seitsemän vuoden vankilatuomion kurdijärjestö PKK:hon kuulumisesta. PKK on listattu terroristijärjestöksi Turkin lisäksi Euroopan unionissa sekä Yhdysvalloissa.

Nato-maa Turkki on vaatinut Suomea ja Ruotsia luovuttamaan terroristeina pitämiään henkilöitä Turkkiin, jotta se hyväksyisi maiden Nato-jäsenyyden. Karkotettu mies ei kuitenkaan ollut turkkilaismedioissa julkaistulla listalla henkilöistä, joita Turkki on pyytänyt luovutettavaksi Ruotsista ja Suomesta.

Kaikkien Nato-maiden on ratifioitava Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys, jotta maat voisivat liittyä sotilasliittoon. Turkin lisäksi vain Unkari ei ole vielä ratifioinut maiden jäsenyyttä.

Miehen asianajaja: "Tapaus on poliittinen"

SVT:n mukaan mies asui Länsi-Ruotsissa ja työskenteli ravintola-alalla. Turkin mukaan karkotettu oli PKK:n jäsen ja osallistunut aseellisen järjestön toimintaan Kaakkois-Turkissa.

Kurdimies on itse kiistänyt olevansa PKK:n jäsen ja sanoi vain osallistuneensa kurdien mielenosoituksiin Ruotsissa.

– Sanoin (Ruotsin viranomaisille) olleeni maassa kuusi vuotta, ja kysyin, mihin rikokseen olin syyllistynyt. He viittasivat oikeudenkäyntiini Turkissa sekä kahteen demokraattiseen mielenosoitukseen Ruotsissa, joihin olin osallistunut. Turkissa kaikkein helpointa on syyttää terrorismista, mies sanoi riippumattomalle turkkilaiselle Duvar-uutissivustolle torstaina sen jälkeen, kun hänet otettiin kiinni Ruotsissa.

Duvarin mukaan mies oli kotikaupungissaan bussikuski, joka tuki aktiivisesti Turkin suurimman kurdimielisen puolueen HDP:n paikallista haaraa.

Myös miehen asianajaja Abdullah Deveci väitti Duvarille, että miehen tapaus on "poliittinen" eikä sillä ole oikeudellisia perusteita. Deveci arvosteli Ruotsin viranomaisia karkotuksen hoitamisesta sanoen, ettei hänen ollut annettu olla yhteydessä mieheen tämän kiinni ottamisen jälkeen ja että miehelle asetetut käsiraudat olivat aiheuttaneet kipua.

– Jos Ruotsi on kuudessa kuukaudessa muuttunut tällaiseksi, niin tämä on kauheaa ruotsalaisille ja Ruotsin demokratialle, Deveci sanoi.

DHA:n mukaan mies vietiin Istanbulin lentokentältä suoraan poliisiasemalle ja terveystarkastukseen. Sieltä hänet vietiin oikeuden eteen Gaziosmanpasan oikeustalolla Istanbulissa, missä päätettiin hänen vangitsemisestaan. Lopulta mies siirrettiin tänään Metrisin vankilaan Istanbulissa.