Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Eurooppalainen selvitys sähkön riittävyydestä: Pohjoismaista riskejä Suomessa, Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa

Pohjoismaissa sähkön riittävyyteen liittyy riskejä Suomessa, Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa, ilmenee eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestö Entso-E:n selvityksestä. Muualla Euroopassa sähkön riittävyyteen liittyviä riskejä on tunnistettu etenkin Ranskassa ja Irlannissa.

Sähköä arvioidaan Pohjoismaissa riittävän hyvin valtaosan talvesta, mutta selvityksessä on huomioitu sähkön riittävyyttä heikentäviä tapahtumia. Sähköpulaa voivat aiheuttaa esimerkiksi merkittävät vikaantumiset voimalaitoksissa tai siirtoyhteyksissä. Selvityksen tuloksista kertoi kantaverkkoyhtiö Fingrid.

– Tämä on hyvin linjassa sen kanssa, mitä tässä on pitkin syksyä viestitty, johtaja Tuomas Rauhala Fingridistä sanoo STT:lle.

Fingrid on aiemmin varoittanut, että Suomessa saatetaan alkaneena talvena kärsiä sähköpulasta, jolloin sähkönjakelua aletaan rajoittaa. Käytännössä se tarkoittaisi korkeintaan kahden tunnin sähkökatkoja kerrallaan.

– Sähköpulan todennäköisyyttä laskee kulutuksen vähentäminen haastavilla huippukulutustunneilla. Toisin sanoen eri sektoreilla tehdyt säästötoimenpiteet parantavat sähkön riittävyyttä huomattavasti, Fingrid kertoo tiedotteessa.

Huoltotöiden viivästyminen lisää riskiä

Selvityksessä sähköpulan riski on tunnistettu Suomessa ja muualla Pohjoismaissa myös parhaaseen arvioon perustuvassa skenaariossa, mutta todennäköisyys pitkittyneelle sähköpulatilanteelle on pieni.

Tarkastelussa on kuitenkin ollut myös epäsuotuisa skenaario, jossa Olkiluoto 3 -ydinvoimalayksikön sähköntuotannon jatkuminen sekä Etelä-Ruotsissa sijaitsevan Ringhals 4 -ydinvoimalayksikön huolto viivästyvät talvikauden yli. Lisäksi tuotannolle on rajoituksia Ranskassa, Saksassa ja Puolassa, eikä sähköä säästetä huippukulutustunneilla. Näillä kehityskuluilla sähköpulan todennäköisyyden arvioidaan kasvavan etenkin Suomessa, Ranskassa ja Puolassa.

Parhaaseen arvioon perustuvassa skenaariossa on Suomelle laskettu tehovajeen odotusarvoksi alle 0,2 tuntia ja epäsuotuisassa skenaariossa 11 tuntia. Tämä tarkoittaa, että Suomessa on odotettavissa pulaa sähköstä keskimäärin näin monena tuntina talvikauden aikana. Fingrid kuitenkin painottaa, että yksittäisinä vuosina sähkön riittävyys vaihtelee merkittävästi riippuen sääolosuhteista ja vikaantumisista.

Fingridin Rauhala korostaa, että kyse on keskiarvosta ja taustalla on erilaisia sää-, markkinatilanne- ja vikaantumisskenaarioita. Tehovajelaskelmissa ei myöskään huomioida sähkön säästämistä ja käytön ajoittamista.

Edes epäsuotuisassa skenaariossa ei sähköpulaa Rauhalan mukaan ole, jos säät ovat leutoja, muu suomalainen tuotanto toimii hyvin, sähköä saadaan Norjasta ja tilanne Keski-Euroopassa on hyvä. Mutta jos Olkiluodon ja Ringhalsin ongelmien lisäksi on pitkä kylmä pakkasjakso ja tuontiyhteys Ruotsin kautta vikaantuu, niin sähköpulatuntien määrä nousee laskelmissa moninkertaiseksi keskiarvoon verrattuna.

– Jos meillä säätilassa sekä kotimaisen tuotannon ja tuonnin saatavuudessa tulee kaikissa haasteita, niin voi olla, että tämmöisiä vaikeita tilanteita voi esiintyä esimerkiksi yhden viikon aikana useampana päivänä, ja niiden kesto voi olla lukuisia tunteja, Rauhala kertoo.

– Säästäminen ja käytön ajoittaminen on varmasti yksi keskeinen tekijä, joka auttaa meitä todella merkittävästi näissä haastavissa skenaarioissa.