Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina vaati pakotteita Venäjän ohjusteollisuudelle

Ukraina vaati torstaina Euroopan unionia sisällyttämään uuteen pakotepakettiinsa myös Venäjän ohjusteollisuuden. Venäjä on tuhonnut iskuillaan Ukrainan energiainfrastruktuuria niin, että miljoonat ihmiset ovat edelleen ilman sähköä.

– Kiitin EU:ta sen puolustusavusta ja korostin, että seuraaviin EU-pakotteisiin pitäisi kuulua sellaisia pakotteita, jotka iskevät Venäjän ohjustuotantoon. Se on pysäytettävä, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Tavattuaan EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin Puolassa Kuleba kirjoitti Twitterissä kaksikon olleen yhtä mieltä siitä, että "totaalinen sota Ukrainassa vaatii totaalista tukea Ukrainalle".

Liki puolet Ukrainan sähköverkosta oli torstaina edelleen käyttökelvottomana viime viikon ohjusiskujen jälkeen.

Borrell: Venäjän on maksettava Ukrainan jälleenrakentamisesta

Venäjän on maksettava Ukrainan jälleenrakennuksesta, sanoi Borrell. Borrell sanoi aikovansa keskustella asiasta kollegoidensa kanssa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kaksipäiväisessä kokouksessa, joka alkoi torstaina Lodzissa Puolassa.

– Tulemme tutkimaan kaikkia laillisia mahdollisuuksia, joilla voimme varmistaa, että Venäjä tulee maksamaan Ukrainassa aiheuttamastaan tuhosta. Borrell sanoi.

Borrell muistutti, että EU on jäädyttänyt liki 20 miljardin euron arvosta venäläisten varoja sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Länsimaiden pakotteiden vuoksi taas on jäädytetty noin 300 miljardin euron arvosta Venäjän keskuspankin varoja ympäri maailmaa.

– Nämä varat on jäädytetty, mutta jäädyttämisellä ja takavarikoimisella on vahva ero, joten lakiteknisiä keinoja on tutkittava. Mutta ehdotuksemme on pöydällä: Venäjän on maksettava Ukrainan jälleenrakentamisesta.

Venäjän valtuuskunta johtaa kokouksessa maan Etyj-edustaja Aleksander Lukashevitsh, koska Puola kieltäytyi päästämästä länsimaiden pakotelistalla olevaa Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia maahan.

Brittitiedustelu: Venäjä jatkanee iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan

Venäjä tulee jatkamaan iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan Ukrainassa, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Ministeriön mukaan Venäjä on lokakuun jälkeen toistuvasti iskenyt sähkönjakeluverkkoon pääasiassa risteilyohjuksilla. Sen kyky jatkaa iskuja on kuitenkin heikentynyt, koska Venäjä on jo käyttänyt suuren osan iskuihin soveltuvista ohjuksistaan taktisiin kohteisiin.

Venäjän iskujen tarkoituksena on heikentää ukrainalaisten moraalia ja saada lopulta johtajat taipumaan. Koska Ukraina on kuitenkin onnistuneesti mobilisoinut joukkojaan jo yhdeksän kuukauden ajan, operaatiolla on todennäköisesti vähemmän vaikutusta kuin mitä sillä olisi olut sodan alussa, puolustusministeriö uskoo.

Venäjä: Saksa yrittää peitellä natsimenneisyyttään

Venäjän mukaan Saksan parlamentin päätös tunnustaa Ukrainan vuosien 1932–1933 nälänhätä Neuvostoliiton tekemäksi kansanmurhaksi on venäläisvastaista provokaatiota, jolla Saksa yrittää peitellä natsimenneisyyttään.

Saksan parlamentti hyväksyi keskiviikkona julkilausuman, jolla Ukrainan nälänhätä, holodomori, määriteltiin kansanmurhaksi.

Venäjän mukaan kyseessä ei ollut kansanmurha, koska muissakin osissa Eurooppaa ja Neuvostoliittoa kärsittiin nälästä.

– Tämä on uusi yritys oikeuttaa ja edistää kampanjaa, jonka takana on Ukraina ja jota länsi tukee, jolla demonisoidaan Venäjää ja pannaan ukrainalaiset ja venäläiset vastakkain, sanottiin Venäjän ulkoministeriön lausunnossa brittilehti Guardianin mukaan.

– Saksalaiset yrittävät kirjoittaa historiaa uudelleen: vähätellä omaa syyllisyyttään ja hävittää natsi-Saksan lukemattomat rikokset toisen maailmansodan aikana, lausunto jatkui.

Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin määräsi marraskuussa 1932 kaiken viljan ja karjan takavarikoitavaksi. Tämän seurauksena miljoonat ukrainalaiset kuolivat nälkään.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.