Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan inflaatio hidastui marraskuussa vastoin odotuksia

Saksassa inflaatio hidastui marraskuussa vastoin odotuksia. Valtiollisen tilastopalvelun Destatisin ennakkotietojen mukaan inflaatio asettui tässä kuussa 10 prosenttiin, kun se oli lokakuussa viime vuosikymmenien ennätystasolla 10,4 prosentissa.

Inflaation oli odotettu kiihtyvän marraskuussa 10,5 prosenttiin.

Destatisin mukaan inflaation hidastumisen taustalla oli energian hinnannousun hienoinen helpottaminen. Energian hinta on kuitenkin yhä 38,4 prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten.

Inflaation lievä hidastuminen on tervetullut uutinen Saksan taloudelle, jota on ravistellut etenkin kaasun nopea kallistuminen Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Saksan hallitus on julkistanut 200 miljardin euron energiarahaston hintashokkien pehmentämiseksi ja pyrkinyt pakon edessä vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä energiasta.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin ennenaikaista tulkita, että inflaatio olisi kääntynyt laskusuuntaan. Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagardekin sanoi maanantaina, ettei euroalueen inflaatio ole vielä saavuttanut huippuaan.

Keskuspankki on pyrkinyt hillitsemään inflaatiota koronnostoilla, joiden odotetaan jatkuvan.

Saksalaisilla kotitalouksilla on joka tapauksissa edessään hankala talvi, sillä energian kallistuminen tuntuu kuluttajien kukkaroissa osittain viiveellä.