Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Venäjällä alkoi oikeudenkäynti Ukrainan sotaa arvostellutta toisinajattelijaa vastaan

Venäjällä on alkanut oikeudenkäynti Ukrainan sotaa arvostellutta toisinajattelijaa Ilja Jashinia vastaan. Hänet pidätettiin kesällä syytettynä väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista. Jashin on nostanut videopalvelu YouTubessa esille muun muassa venäläisten Butshassa lähellä Kiovaa tekemiä julmuuksia. Hän kutsui tapahtunutta joukkomurhaksi.

Oikeussalissa paikalla olleiden toimittajien mukaan Jashin vaikutti hyväntuuliselta, hymyili sekä nosti peukalonsa pystyyn syytettyjen häkissä. Myös hänen vanhempansa olivat saapuneet tuomioistuimeen seuraamaan käsittelyä.

Jashin oli kesään saakka yksi harvoista venäläisistä oppositiopoliitikoista, jota ei ollut vangittu. Hän on toistuvasti kieltäytynyt lähtemästä maanpakoon.

Jashinin mukaan pidättäminen ei tullut hänelle yllätyksenä. Hän on kertonut lehtihaastattelussa olevansa henkisesti ja fyysisesti valmistautunut pitkäänkin vankeustuomioon. Jashinia uhkaa useiden vuosien vankeustuomio.

– On tärkeää omata selkeä ajatus siitä, mikä sinua odottaa. Ei pidä olla harhakuvitelmia tai antaa epäilysten ahdistaa, Jashin kuvaili asennoitumistaan Le Monde -lehdelle elokuussa.

Vangitun Navalnyin ja surmatun Nemtsovin ystävä

Jashin, 39, on kaupunginvaltuutettu kotikaupungissaan Moskovassa. Hän tuli tunnetuksi vuoden 2011–2012 mielenosoituksista presidentti Vladimir Putinia vastaan. Hän on vangitun oppositiohahmo Aleksei Navalnyin liittolainen sekä Moskovassa murhatun oppositiojohtaja Boris Nemtsovin läheinen ystävä.

Jashinia on puolustanut myös venäläinen tv-toimittaja Marina Ovsjannikova, joka nousi kuuluisuuteen viime keväänä marssittuaan suoraan tv-lähetykseen sotaa vastustava kyltti kädessään. Kotiarestiin määrätty Ovsjannikova pakeni Venäjältä Eurooppaan lokakuussa.