Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakuntavaaleissa tänään varsinainen äänestyspäivä

Tänään on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä. Seurakuntavaaleissa valitaan lähes 8 000 luottamushenkilöä yhteensä 354 seurakuntaan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelisluterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulun käymistä tai konfirmaatiota ei edellytetä.

Itsenäisissä seurakunnissa toimitetaan vain yhdet vaalit, joissa valitaan kirkkovaltuuston jäsenet. Seurakuntayhtymissä – lähinnä isoissa kaupungeissa – valitaan sekä seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto että kunkin yhtymään kuuluvan seurakunnan oma seurakuntaneuvosto.

Äänestäjien ehdokasvalinnassa auttaa valtakunnallinen vaalikone, johon on vastannut yli puolet ehdokkaista.

Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain oman seurakunnan äänestyspaikalla

Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain oman seurakunnan äänestyspaikalla. Äänestys päättyy sunnuntaina iltakahdeksalta.

Ennakkoäänestys järjestettiin viime viikolla. Ennakkoon pystyi äänestämään missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa.

Kirkon viestintä kertoi toiseksi viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä ennakkoäänestyksen lähteneen monin paikoin liikkeelle hieman hitaammin kuin vuoden 2018 vaaleissa. Alustava tieto valtakunnallisesta äänestysprosentista kerrotaan vaali-iltana noin kello 22.

Viime seurakuntavaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 14,4.

Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat seurakuntien tulokset viimeistään keskiviikkona.