Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yön uutiskooste | Valta pysyy demokraateilla USA:n senaatissa, moni ikääntynyt ei tunnista alkoholin riskikäyttöään, Markkasen Utah hävisi

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi..

Demokraatit pysyvät vallassa Yhdysvaltain senaatissa

Yhdysvalloissa demokraatit pitävät enemmistöasemansa maan senaatissa, kertovat uutiskanavat. Demokraatit säilyttävät paikkansa Nevadassa, kun istuva senaattori Catherine Cortez Masto on valittu jatkokaudelle.

Demokraatit ovat nyt varmistaneet senaattiin 50 paikkaa ja republikaanit 49. Viimeinen paikka ratkeaa myöhemmin, sillä Georgiassa järjestetään joulukuussa uusintaäänestys, koska kummankin puolueen ehdokkaat jäivät välivaaleissa alle 50 prosentin ääniosuuteen.

Demokraateille senaatin hallintaan riittää tasan 50 paikkaa. Varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee, jos satajäsenisen senaatin äänestys päättyy tasatulokseen. (Lähde: AFP)

Moni ikääntynyt ei tunnista olevansa alkoholin riskikäyttäjä

Suuri osa ikääntyneistä ei tunne alkoholin riskikäytön rajoja eikä tunnista itseään riskikäyttäjäksi, kerrotaan A-Klinikalta. Jopa noin kolmasosa yli 65-vuotiaista käyttää liikaa alkoholia.

Yli 65-vuotiaiden alkoholinkäyttö alkoi lisääntyä 1990-luvulla ja erityisen voimakkaasti etenkin naisilla. Kymmenen viime vuoden aikana ikääntyneiden alkoholinkulutus on pysynyt ennallaan, vaikka muissa ikäluokissa se on laskenut, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan.

Yli 65-vuotiailla alkoholin riskikulutus ylittyy vähintään seitsemällä alkoholiannoksella viikossa tai yli kahdella annoksella samalla juomiskerralla. Yksi alkoholiannos voi olla esimerkiksi yksi olut tai lasillinen viiniä.

Ikääntyneet ovat työikäisiä alttiimpia alkoholin haitoille.

Hallitus käsitellee kiisteltyä saamelaiskäräjälakia taas tänään

Hallituksen on STT:n tietojen mukaan tarkoitus tänään käsitellä kiistaa herättänyttä saamelaiskäräjälain uudistusta.

Asiaa koskeva lakiesitys oli tarkoitus antaa eduskunnalle jo torstaina, mutta keskusta oli pyytänyt asian pöytäämistä. Tämä tarkoittaa sitä, että asian seuraava käsittely voi olla tästä aikaisintaan kolmen päivän kuluttua eli tänään.

Lakiesityksen etenemisestä ei kuitenkaan ole tälläkään kertaa varmuutta.

Saamelaiskäräjälain uudistus on aiheuttanut voimakasta kiistaa hallituspuolueiden välillä. Hallituksella on ratkottavana pikaisesti myös useiden muiden kiistanalaisten lakiesitysten kohtalo, jos ne aiotaan ehtiä käsitellä eduskunnassa ennen maaliskuussa alkavaa vaalitaukoa.

Tänään vietetään isänpäivää - Suomessa on noin 1,3 miljoonaa isää

Suomessa vietetään tänään isänpäivää. Kyseessä on perinteinen juhlapäivä, jolloin kunnioitetaan ja muistetaan isiä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on noin 1,3 miljoonaa isää. Luvussa ovat mukana kaikki 15–86-vuotiaat biologiset isät ja adoptioisät. Yhdellä isällä oli viime vuonna keskimäärin hieman yli kaksi lasta.

Marraskuun toisena sunnuntaina vietettävä isänpäivä on Suomessa vakiintunut liputuspäivä.

Junaliikenne Kesälahden ja Kiteen välillä alkaa aamulla kulkea normaalisti, arvelee rataliikennekeskus

Kaatuneiden puiden aiheuttamat sähköratavauriot Kesälahden ja Kiteen välillä saataneen korjattua aamukahdeksan tienoilla, arvelee Fintrafficin rataliikennekeskus tiedotteessaan. Keskuksen mukaan viimeinen Joensuun ja Kesälahden välillä linja-autoilla korvattava matkustajajuna on näillä näkymin IC 6, joka lähtee Joensuusta aikataulun mukaan kello 9.

Rataliikennekeskus tiedotti lauantaina illalla, että kova tuuli oli kaatanut puita radalle Kesälahden ja Kiteen välillä ja vahingoittanut sähkörataa.

Näyttelijä Alec Baldwin nosti kanteen useita Rust-elokuvassa työskennelleitä vastaan - syyttää kuolemaan johtaneesta huolimattomuudesta

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Alec Baldwin on nostanut kanteen neljää Rust-elokuvan parissa työskennellyttä ihmistä vastaan. Baldwinin mukaan nelikon huolimattomuuden vuoksi hän tuli ampuneeksi kuvaaja Halyna Hutchinsin elokuvan kuvauksissa viime vuoden lokakuussa.

Baldwin oli harjoittelemassa kohtausta käsiaseella, jossa piti olla vain paukkupanoksia. Aseessa oli kuitenkin oikea luoti, ja Baldwin ampui Hutchinsin sekä haavoitti ohjaajaa.

Baldwinin mukaan kanteen kohteet eivät olleet varmistaneet aseiden turvallisuutta. Kaikki kanteen kohteet ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Myös Baldwinia vastaan on nostettu kanne tapahtumien vuoksi. (Lähde: AFP)

Miesten salibandymaajoukkue pelaa MM-pronssista Sveitsin kanssa - Ruotsi kohtaa finaalissa Tshekin

Miesten salibandymaajoukkue pelaa tänään Sveitsin MM-kilpailuissa pronssimitaleista ottelussa Sveitsiä vastaan. Suomi kohtasi Sveitsin jo kisojen alkulohkossa, ja Sveitsi voitti ottelun maalein 7–5.

Suomen ja Sveitsin pronssiottelu alkaa Zürichissä klo 13 Suomen aikaa.

Ruotsi kohtaa MM-kisojen loppuottelussa Tshekin.

Suomi on edellisen kerran jäänyt MM-finaalien ulkopuolelle vuoden 2004 kisoissa.

Neuville jatkaa Japanin MM-rallin johdossa, eroa Tänakiin yli minuutti - Rovanperä yhdeksäs

Japanin MM-rallin päätöspäivän kolmannen erikoiskokeen jälkeen kokonaiskisan johdossa jatkaa Hyundain Thierry Neuville. Belgialaisella on eroa toisena tulevaan tallitoveriinsa, Viron Ott Tänakiin yli minuutti.

Kolmantena kokonaiskisassa on Toyotan japanilaiskuljettaja Takamoto Katsuta, joka jätättää kärkeä noin puolitoista minuuttia.

Päätöspäivään toiselta sijalta lähtenyt Katsutan tallitoveri Elfyn Evans on neljännellä sijalla, jolle britti putosi kärsittyään rengasrikon päivän toisessa erikoiskokeessa.

Maailmanmestaruuden jo aiemmin varmistanut Toyotan Kalle Rovanperä nousi edellisen erikoiskokeen myötä yhdeksännelle sijalle, jolla hän jatkaa myös päivän kolmannen erikoiskokeen jälkeen.

Markkasen Utah hävisi Washington Wizardsille

NBA-koripallossa Lauri Markkasen Utah Jazz on hävinnyt vierasottelussa Washington Wizardsille. Washington vei voiton luvuin 121–112.

Erityisesti kentällä loisti Washingtonin latvialainen Kristaps Porzingis, jonka pistesaldo oli komeat 31 ja levypallolukema 10.

Yli 31 minuuttia peliaikaa saanut Markkanen oli joukkueensa pistemiehenä jaetulla kakkossijalla 17 pisteellä. Levypalloja suomalaiselle kertyi viisi. Utahin paras pisteentekijä oli Jordan Clarkson 18 pisteellä.

New Jersey kukisti Arizonan ja Edmonton Floridan, suomalaisille syöttöpisteitä

Jääkiekon NHL:ssä New Jersey Devils on vienyt kotikaukalossaan voiton Arizona Coyotesista. Paholaispartio voitti ottelun 4–2.

Kumpikin Arizonan maaleista syntyi ylivoimalla. Dylan Guentherin 1–1-tasoituksen taustalla olivat suomalaiset Matias Maccelli ja Juuso Välimäki.

New Jerseyn paidassa pelaava Erik Haula sai syöttöpisteen Jesper Boqvistin toisen erän maalista.

Kanadalaisseura Edmonton Oilers vieraili Floridassa ja kukisti isäntäjoukkue Panthersin maalein 4–2. Edmontonin Jesse Puljujärvi kirjautti itselleen syöttöpisteen ottelun viimeisestä maalista.