Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Kryptomarkkinoilla heiluu, bitcoin laski kahden vuoden pohjanoteeraukseen

Kryptovaluuttojen markkinoilla on ollut viime päivinä taas poikkeuksellista heiluntaa, kun tallettajapaon kohteeksi joutunut kryptovälittäjä FTX keikkuu kaatumisen partaalla. Bitcoinin hinta on laskenut rajusti, ja se hipoi torstain vastaisena yönä Suomen aikaa 15 600:aa dollaria elpyäkseen myöhemmin hieman. Vielä viisi päivää sitten hinta oli yli 21 000 dollarin.

Vuosi sitten, kun hinta oli ylimmillään, bitcoinista maksettiin yli 69 000 dollaria.

FTXin perustajan Sam Bankman-Friedin mukaan yhtiöllä on kassassaan kahdeksan miljardin dollarin vaje ja se tarvitsisi heti neljä miljardia välttääkseen konkurssin ja kyetäkseen maksamaan tallettajilleen, joista monet ovat turhaan yrittäneet saada rahojaan ulos. Kryptovälittäjä Binance oli ensin aikeissa ostaa kilpailijansa, mutta perui aikeensa yllättäen.

FTX ja sen perustaja Bankman-Fried olivat aiemmin kryptomarkkinoiden menestystarina. Yhtiö mainosti itseään Super Bowlissa, ja Bankman-Fried nousi mediassa tähdeksi, jonka omaisuuden arvioitiin nousseen suurimmillaan jopa 26 miljardiin dollariin. Kriisi puhkesi, kun FTX:n liiketoimien kestävyydestä alkoi levitä huhuja, joille Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao antoi omilla tviiteillään lisää näkyvyyttä.

Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen on alkanut tutkia FTX:n toimintaa, kertoo Bloomberg.

JP Morgan Chase -pankin strategit arvioivat, että heilunta voi jatkua ja bitcoinin hinta laskea 13 000 dollariin.

Muut kryptovaluutat, kuten ether, ovat laskeneet bitcoinin perässä.