Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maan itä- ja koillisosiin satoi ensilumi viime yönä – seuraavat sateet tulevat jo maanantaina

Suomeen satoi monin paikoin ensilumi viime yön ja tämän aamun aikana, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman. Lumipeitettä on tullut esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Savoon sekä Pohjois- ja Etelä-Karjalaan.

– Lunta on tullut paikoin myös Keski-Suomessa ja mahdollisesti Etelä-Pohjanmaalla, Nyman sanoo STT:lle.

Lumimäärät ovat jääneet Nymanin mukaan vielä vähäisiksi. Maasta on tullut valkea, mutta lunta on ollut vain noin yhdestä viiteen senttiin.

Lumet tulevat Nymanin arvion mukaan myös sulamaan tämän päivän aikana, kun lämpötilat nousevat takaisin plussan puolelle.

– Itärajan tuntumaan saattaa jäädä jotain lunta vielä huomisaamuun asti, mutta kyllä se sulaa myös siellä.

Lumet jäävät maahan tässä vaiheessa vain Pohjois-Suomessa, jossa talvi on Nymanin mukaan jo käynnissä.

Kainuussa voi sataa alkuviikosta jopa kymmenen senttiä lunta

Lumisateet siirtyvät Nymanin mukaan maanantaina hetkeksi tauolle.

– Etelä- ja Keski-Suomessa on maanantaina aamupäivällä pilvistä ja utuista. Sen sijaan pohjoisessa on pikkupakkasia ja melko selkeää, Nyman sanoo.

Tilanne muuttuu päivän aikana, kun lännestä saapuu uusi matalapainealue maan etelä- ja keskiosiin. Se tuo mukanaan vesisateita maanantai-iltapäivästä lähtien.

– Nämä sateet voivat muuttua lumisiksi Kainuussa ja Keski-Suomen pohjoisosissa maanantain ja tiistain välisestä yöstä eteenpäin aina seuraavaan yöhön saakka. Silloin lunta voi tulla Kainuuseen jopa kymmenen senttiä, mutta ennuste on vielä epävarma.

Maan etelä- ja länsiosien lämpötilat jatkavat Nymanin mukaan alkuviikosta tavanomaista lämpimämmässä säässä, noin viiden ja kymmenen asteen välillä. Poikkeuksena on tiistai-ilta, jolloin ilma kylmenee hetkellisesti lähelle nollaa.

Pohjoisessa lämpötilat pysyttelevät pienissä pakkaslukemissa alkuviikolla.

Kelivaroituksia iltapäivään saakka

Huonon liikennesään kelivaroitukset ovat voimassa suuressa osassa maata sunnuntai-iltapäivään saakka. Nämä varoitukset liittyvät Nymanin mukaan sadealueeseen, joka liikkui Suomen ylitse lauantain ja sunnuntain välillä. Kelivaroitukset jatkuvat Suomen pohjoisosissa maanantaiaamuun saakka.

Tämän jälkeen seuraavat kelivaroitukset osuvat Kainuun seudulle tiistai-iltapäivästä keskiviikkoaamuun.

– Ne johtuvat noista Kainuun suuntaan tulevista lumisateista, Nyman sanoo.

Pohjois-Itämeren itäosaan sekä Suomenlahden länsiosaan on annettu tuulivaroituksia, jotka jatkuvat sunnuntai-illasta maanantai-iltaan.