Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Noin 4,5 miljoonaa ihmistä Ukrainassa vailla sähköä Venäjän iskujen seurauksena

Ukrainassa noin 4,5 miljoonaa ihmistä on vailla sähköä Venäjän tekemien iskujen vuoksi, kertoi presidentti Volodymyr Zelenskyi eilisiltaisessa lausunnossaan. Zelenskyi kutsuu Venäjän toimia energiaterrorismiksi.

Sähköt ovat olleet poikki erityisesti kymmenellä alueella, mutta presidentin mukaan sähkökatkoja voi olla koko maassa. Hän sanoo sähköjatkojen olevan väliaikaisia ja osin seurausta esimerkiksi sähköverkon vakauttamisen edellyttämistä toimista.

Presidentti katsoo Venäjän iskevän energiantuotantoon, koska se ei ole kyennyt murtamaan Ukrainaa taistelukentällä.

Jo viikkojen ajan Venäjän joukot ovat iskeneet Ukrainan infrastruktuuriin. Kuukauden aikana noin kolmannes maan voimalaitoksista on tuhottu, ja viranomaiset ovat pyytäneet kansalaisia käyttämään sähköä mahdollisimman säästeliäästi.

Sähköä säästävillä kansalaisilla on "oikeus tietää"

Lausunnossaan Zelenskyi vetosi paikallisviranomaisiin, jotta sähköä ei käytettäisi minkäänlaiseen ylimääräiseen, kuten mainoksiin tai tarpeettomaan valaistukseen. Lisäksi hän pyysi energiayhtiöitä tiedottamaan entistä aktiivisemmin, milloin ja miksi eri alueilta katkaistaan sähköt.

– Ihmisillä on oikeus tietää, hän painotti.

Zelenskyi huomautti, että jos joku on vailla sähköjä 8–10 tuntia, mutta katuvalot palavat toisella puolella tietä, tilanne on epäreilu. Sen vuoksi presidentti pitää tarpeellisena, että sähkökatkot ovat ennustettavia ja niiden merkitys on selitetty kuluttajille.

IAEA:n tarkastuksella "ilmeinen" lopputulos

Zelenskyi kommentoi lausunnossaan myös YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tutkintaa ja sanoi pitävänsä lopputulosta "ilmeisenä". IAEA ei löytänyt minkäänlaisia merkkejä siitä, että Ukrainassa olisi meneillään salaista ydintoimintaa, kuten Venäjä on väittänyt.

IAEA oli luvannut tutkia Venäjän syytökset siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja. Likainen pommi levittää räjähtäessään ympäristöön radioaktiivisia, biologisia tai kemiallisia saastuttavia materiaaleja.

Zelenskyi kertoi Ukrainan antaneen IAEA:lle täyden vapauden vierailla paikoissa, joissa Venäjän edustajat väittivät Ukrainan valmistavan likaisia pommeja.