Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maanpuolustuskursseille otettiin lainvastaisesti alaikäisiä – käräjäoikeus hylkäsi kolmen miehen virkasyytteet

Oikeuden mukaan alaikäisten hyväksyminen kursseille johtui huolimattomuudesta. Oikeus piti tekoja vähäisinä.

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona syytteet virkarikoksista Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) toiminnassa.

Syyttäjä vaatii kolmelle MPK:ssa toimineelle miehelle sakkoja, koska he olivat syyttäjän mukaan hyväksyneet alaikäisiä henkilöitä sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen. Lain mukaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta ei saa antaa alle 18-vuotiaille. Ikäraja on säädetty lasten suojaksi.

Syytteet liittyivät kahteen naisille tarkoitettuun maanpuolustuskurssiin, jotka pidettiin vuonna 2017 Jyväskylän Tikkakoskella sekä Pirkkalassa Tampereen lähistöllä. Syyttäjän mukaan alaikäisiä oli kursseilla yhteensä kuusi.

Syyttäjä vaati miehille ensisijaisesti rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijaisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

MPK:n mukaan ohjeet ja järjestelmät on sittemmin korjattu

Käräjäoikeus katsoi, että syytetyt olivat toimineet asiassa huolimattomasti eivätkä tahallisesti, jonka vuoksi se hylkäsi syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kokonaisuutena tekoja tarkastellen oikeus päätyi pitämään niitä vähäisinä, minkä takia myös tuottamuksellista tekoa koskeneet syytteet hylättiin.

Oikeus huomioi, että osallistujat olivat varsin lähellä täysi-ikäisyyttä. Tekojen vähäisyyttä puolsi oikeuden mukaan sekin, että MPK:n sisäisessä ohjeistuksessa oli puutteita asiaan liittyen eikä tuolloin käytössä ollut tietojärjestelmä ollut estänyt tai hälyttänyt alaikäisten osallistujien kohdalla.

MPK:n mukaan syytteisiin johtaneissa tapauksissa oli kyse inhimillisistä virheistä. Sen mukaan ohjeistukseen ja järjestelmiin tehtiin korjauksia jo vuonna 2018.