Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK uskoo viljanvientisovun jatkon olevan mahdollinen – epävarmuus on jo nostanut joitakin hintoja

YK suhtautuu suhteellisen toiveikkaasti mahdollisuuksiin jatkaa sopimusta, joka sallii viljan viennin sodan keskeltä Ukrainasta.

YK:n johdolla saavutettu sopu viljanviennistä on voimassa marraskuun 19. päivään asti. Siinä on sovittu ehdoista, joilla viljan vienti ukrainalaissatamista Venäjän aloittaman sodan keskeltä on mahdollista. Samanaikaisesti allekirjoitettiin myös sopimus, joka sallii venäläisen ruoan ja lannoitteiden viennin länsimaiden asettamista pakotteista huolimatta.

Järjestelyn myötä lähes yhdeksän miljoonaa tonnia viljaa on päässyt lähtemään satamista, mikä on helpottanut osin sodan aiheuttamaa globaalia ruokakriisiä. Epävarmuus sopimuksen jatkosta on kuitenkin jo aiheuttanut joidenkin tuotteiden kallistumista.

YK:n humanitaaristen asioiden alipääsihteeri Martin Griffiths sanoo järjestön haluavan sopimukselle jatkoa. Griffithsin mukaan tämä olisi jatkuvuuden kannalta tärkeää.

– Olen edelleen suhteellisten toiveikas, että näin käy, hän sanoi.

Venäjällä valitettavaa

Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzja kertoi olevansa tyytyväinen Griffithsin toiveikkuuteen mutta muistutti, että Venäjän ehdot ovat edelleen samat. Sopimuksen jatko edellyttää, että myös Venäjän vilja- ja lannoitevienti sallitaan.

Sopimuksen osapuolia ovat YK, Ukraina, Venäjä ja Turkki. Jatkokeskusteluissa pääneuvottelijat ovat YK ja Venäjä.

Griffiths vieraili jokin aika sitten Venäjällä ja sanoi, ettei tarvetta ole niinkään uudelle sopimukselle vaan olemassa olevien menettelytapojen arvioinnille ja yksinkertaistamiselle.

Venäjä on valittanut, että sopimuksenkaan kanssa se ei voi myydä tuotteitaan, koska maan talouteen ja logistiikkaan kohdistuu pakotteita. Griffiths on kertonut käyneensä aiheesta keskusteluja Washingtonissa tällä viikolla.