Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sadat firmat vaativat päättäjiä edellyttämään yrityksiltä ympäristövaikutusten julkaisemista – "Jos luonto olisi käyttötili, olisimme rankasti miinuksella"

Yritykset on pakotettava julkaisemaan tiedot ympäristövaikutuksistaan, vaatii yli 300 yritystä lausunnossaan maailman päättäjille. Lausunnon allekirjoittajien joukossa ovat muiden muassa Valio, Unilever ja Ikea.

Allekirjoittajayritykset vetoavat päättäjiin, jotta ne selkeästi vaatisivat yrityksiä toimimaan välittömästi luontokadon pysäyttämiseksi. Lausunnon julkaisseen Business for Nature -liittouman mukaan allekirjoittajien yhteenlaskettu liikevaihto on Yhdysvaltain dollareissa yli 1,5 biljoonaa.

Joulukuussa Kanadassa järjestettävässä YK:n biodiversiteettikokouksessa neuvotellaan sopimuksesta luontokadon pysäyttämiseksi. Yritykset vaativat päättäjiltä selkeitä linjauksia nykyisten liiketoimintamallien muuttamiseksi.

Vaikka yritykset ovat alkaneet raportoida hiilidioksidipäästöistään ja muista ympäristövaikutuksistaan, vain harvat kertovat toimintansa vaikutuksista luontokatoon ja luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen. Lisäksi ympäristöraportointi on ajoittain herättänyt syytöksiä viherpesusta eli toiminnan esittämisestä ympäristöystävällisenä silloin, kun se ei sitä todellisuudessa ole.

"Vaikea mutta pakollinen" tehtävä

Maaliskuussa keskuspankit julkaisivat raportin, jonka mukaan rahoituslaitokset ja yritykset ovat aliarvioineet luontokadon seuraukset ja tuhoavat luonnonvaroja, joista niiden toiminta on riippuvaista.

Nyt julkaistussa lausunnossa yritykset haluavat päättäjien vaativan isoja yrityksiä arvioimaan ja julkaisemaan vaikutuksensa luonnon monimuotoisuuteen kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä. Lausunnon mukaan tehtävä on vaikea mutta pakollinen.

Allekirjoittajien joukossa olevan Aviva Investorsin johtoryhmään kuuluva Steve Waygood muistuttaa, että nykyisellään liiketoiminta kuluttaa globaalisti enemmän kuin mitä planeetta kestää.

– Jos luonto olisi käyttötili, olisimme rankasti miinuksella. Se on haitaksi ympäristölle ja haitaksi pitkän tähtäimen kasvulle, hän sanoo.

Kanadassa esillä on esimerkiksi tavoite suojella 30 prosenttia viljelemättömästä maasta ja meristä vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi neuvotteluihin sisältyvät muun muassa fossiilisten polttoaineiden, maatalouden ja kalastuksen haitalliset tuet, jotka johtavat kestämättömään tuotantoon ja kulutukseen.

Viime vuosikymmenellä ihmiset eivät yltäneet lähes mihinkään asetettuun ympäristötavoitteeseen.