Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinnon sai professori Martin Green innovaatioistaan aurinkoenergian tuotannossa

Tämän vuoden Millennium-palkinnon on saanut professori Martin Green. Hänet palkittiin innovaatioista, jotka ovat kehittäneet aurinkoenergian tuotantoa.

Professori Green työskentelee Uuden Etelä-Walesin yliopistossa Australiassa. Hän on kehittänyt aurinkoenergiaa koskevaa teknologiaa, joka on käytössä lähes 90 prosentissa maailman aurinkopaneeleista. Teknologia soveltuu suuren mittaluokan energiantuotantoon.

– On suuri kunnia tulla valituksi vastaanottamaan näin arvostettu palkinto, Green sanoi vastaanottaessaan palkintoa Helsingissä.

Palkinnon arvo on miljoona euroa. Palkinnon jakoi Greenille presidentti Sauli Niinistö.

Green kertoo uskovansa, että palkinto lisää hänen uskottavuuttaan henkilönä, joka osoittaa mitä tehdä ilmastonmuutokseen vastaamiseksi. Ihmiskunnan selviytyminen jakamallamme planeetalla edellyttää siirtymistä fossiilista polttoaineista uusiutuvaan energiaan.

– Muutoksen vauhti on kiihtymässä, ja maailma siirtyy aurinko- ja tuulivoimaan tulevan vuosikymmenen aikana, Green arvioi tiedotteessa.

Green ja hänen tutkijaryhmänsä johtivat niin sanotun PERC-aurinkokennon (Passivated Emitter and Rear Cell) kehittämistä 1980-luvun alkupuolella. PERC-kenno tuottaa moninkertaisesti enemmän sähköä kuin aiemmat kennot.

Innovaatio on supistanut aurinkopaneelien kustannuksia. PERC-kennojen avulla kotitaloudet voivat hankkia energiaa ilman, että niiden pitää olla yhdistettynä sähköverkkoon. Tämä varmistaa energian saannin syrjäseuduilla.

Palkinto kestävää kehitystä edistäville innovaatioille

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan Suomessa joka toinen vuosi innovaatiolle, joka parantaa elämänlaatua ja edistää kestävää kehitystä. Ehdotuksia palkinnon saajiksi otetaan vastaan kaikkialta maailmasta.

Palkinnon aiempia saajia ovat olleet muun muassa internetin luoja Tim Berners-Lee, avoimen käyttöjärjestelmän keskeinen kehittäjä, suomalainen Linus Torvalds, eettisiä kantasoluja kehittänyt Shinya Yamanaka ja tiedon tallennustiheyden moninkertaistamista kehittänyt Stuart Park.

Suomen Akatemian mukaan kymmenestä voittajasta kolme on myöhemmin palkittu Nobel-palkinnolla.

Millennium-teknologiapalkinto jaettiin Millennium Innovation Forum -konferenssissa, johon osallistuu julkisen sektorin, elinkeinoelämän ja tiedemaailman kansainvälisiä huippuja.