Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Mediatiedot: Sunak ja Johnson ovat tavanneet – virallista tietoa ehdokkuuksista ei edelleenkään ole

Britanniassa konservatiivipoliitikot Rishi Sunak ja Boris Johnson tapasivat myöhään lauantaina, kertovat brittimediat. BBC:n mukaan tapaamisen lopputuloksesta ei ole tietoa.

Kummankin on arvioitu haikailevan tällä viikolla eronneen Liz Trussin seuraajaksi eli puolueen johtoon ja pääministeriksi.

Sunday Times kertoo Johnsonin tukijoiden neuvoneen tätä tarjoamaan Sunakille jotakin pestiä sopimuksen toivossa. Jotkut puolestaan toivoivat Sunakin pahoittelevan lähtöään Johnsonin hallituksesta viime kesänä, jotta Johnson asettuisi Sunakin tueksi.

Sunak oli valtiovarainministeri Johnsonin hallituksessa. Hänen ja silloisen terveysministerin Sajid Javidin lähtöä seurasi ministerierojen aalto, joka lopulta johti myös Johnsonin eroon. Sunak jäi Johnsonin lähtöä seuranneessa pääministerikisassa kakkoseksi Trussille.

Sen kummemmin Sunak kuin Johnsonkaan ei ole vielä virallisesti ilmoittanut ehdokkuudestaan. Ehdolle pääsy edellyttää sadan konservatiivikansanedustajan tukea. Kun parlamentin alahuoneessa on 357 konservatiivia, pääministerikisaan mahtuu enintään kolme ehdokasta.

Pääministeri selvillä ehkä maanantaina, viimeistään perjantaina

Johnsonin kampanjasta on kerrottu, että ex-pääministerillä olisi jo sata tukijaa takanaan. Julkisesti tukijoita ei kuitenkaan ole näin montaa: BBC:n laskujen mukaan lauantai-iltaan mennessä Sunakilla oli 128 tukijaa ja Johnsonilla 53.

Ainoa ehdokkuutensa vahvistanut on Penny Mordaunt, jolle BBC kertoo kertyneen tukea 23 kansanedustajalta.

Trussin seuraajaehdokkaiden on ilmoittauduttava maanantaina Suomen aikaa kello 16:een mennessä. Jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi, puolue järjestää sähköisen jäsenäänestyksen. Puoluejohtajan ja pääministerin nimi on selvillä viimeistään perjantaina.

Oppositio ei ole tyytyväinen siihen, että konservatiivipuolue valitsee jälleen kerran maalle pääministerin. Muut puolueet ovat vaatineet maahan vaaleja, joita konservatiivit yrittävät välttää: viimeaikaisissa kyselyissä puolueen kannatus on romahtanut.