Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulautailijan päälle Turussa ajaneelle bussikuskille ehdollista vankeutta

Sähköpotkulautailijan päälle ajanut bussinkuljettaja tuomittiin torstaina puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Onnettomuus tapahtui Turussa viime vuoden elokuussa. Bussin alle jäänyt 23-vuotias nainen kuoli tapahtumapaikalla.

Nainen oli ylittämässä risteystä sähköpotkulaudalla suojatien kohdalla. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomiosta ilmenee, että bussinkuljettaja ajoi risteyksen yli, kun valot olivat jo vaihtuneet ja kuljettajalle paloi punainen valo.

Käräjäoikeuden mukaan bussia kuljettanut mies syyllistyi kuolemantuottamukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Tuomittu vahvisti itse ajaneensa ainakin keltaisia päin. Poliisitutkinnassa hän oli sanonut olevan mahdollista, että hän ajoi punaisia päin.

Kovaa vauhtia, ei ylinopeutta

Oikeudessa kuultujen todistajien mukaan bussinkuljettaja ajoi melko kovaa vauhtia. Hänen ei kuitenkaan syytetty ajaneen ylinopeutta.

– Olosuhteet ovat asettaneet (tuomitulle) korostuneen velvollisuuden varmistua siitä, että risteyksen ylittäminen voi tapahtua toisen terveyttä tai henkeä vaarantamatta. – – Jalankulkijoilla ja muilla tielläliikkujilla on oikeus luottaa siihen, että linja-auto ei aja punaisia päin eli noudattaa pysähtymisvelvollisuuttaan, painottaa käräjäoikeus tuomiossa.

Tuomittu on ammattikuljettajana vilkkaasti liikennöidyssä risteyksessä Turun keskusta-alueella laiminlyönyt liikenneturvallisuuden vaatiman pysähtymisvelvollisuuden, oikeus toteaa.

Aamuvuoro alkoi viideltä

Tuomittu myönsi oikeudessa toimineensa huolimattomasti, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa kyseessä oli traaginen onnettomuus.

Kolari tapahtui hieman puoli yhdeksän jälkeen aamulla. Kuljettaja oli aamuvuorossa, joiden hän kertoi yleensä alkavan kello viideltä. Hän kertoi poliisin esitutkinnassa ajaneensa Uudenmaankadun ja Hämeenkadun risteystä kohti noin 40 kilometrin tuntivauhtia, kun valo vaihtui keltaiseksi.

– Olin siinä kohtaa niin lähellä risteystä, etten olisi ehtinyt enää pysähtyä valoihin vaarantamatta matkustajiani. Bussikoulusta saakka on ohjeistettu, että jos ei ole mahdollista pysähtyä turvallisesti, niin täytyy ylittää risteys, sanoi kuljettaja poliisikuulustelussa.

Kuljettaja kertoi esitutkinnassa myös ehtineensä näkemään, että risteykseen viilettää sähköpotkulauta, jonka väriä hän ei muistanut. Käräjäoikeuden pääkäsittelyssä hän sanoi, että ei muista tapahtumia mutta hänen esitutkinnassa kertomansa varmaan pitää paikkaansa.