Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Ukraina kannustaa kansalaisiaan vähentämään sähkönkulutusta – suuri osa energiainfraa tuhoutunut iskuissa

Ukrainassa kansalaisia neuvotaan käyttämään mahdollisimman vähän sähköä.

Valtion energiayhtiö Ukrenergo tiedotti keskiviikkona, että torstaista alkaen se tarvitsee kansalaisilta "ymmärrystä ja tukea" ja että sähkönkulutusta saatetaan rajoittaa aamuseitsemän ja iltakymmenen välisenä aikana. Yhtiö pyysi ihmisiä lataamaan puhelimet ja varavirtalähteet, varaamaan vettä, taskulamppuja ja pattereita aamuseitsemään mennessä sekä varautumaan viilenevään säähän lämpimillä sukilla ja peitoilla sekä halauksilla perheen ja ystävien kesken.

Kyiv Independentin mukaan myös presidentin kansliasta kerrottiin eilen, että tästä päivästä alkaen sähköntuotanto on hyvin rajoitettua ja että sähkökatkojen todennäköisyys kasvaa, jos kulutus ei vähene vastaamaan tuotantoa.

Venäjän ohjus- ja lennokki-iskut ovat tuhonneet Ukrainan energiantuotantolaitoksia. Kyiv Independent kertoo, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi aiemmin tällä viikolla noin kolmanneksen maan voimalaitoksista tuhoutuneen tai vahingoittuneen Venäjän iskuissa.

Hallinto varautuu talveen

Keskiviikkoiltaisessa viestissään kansalle Zelenskyi sanoi, että Venäjä oli päivän aikana jälleen tuhonnut kolme voimalaitosta. Hän painotti, että hallinto tekee kaiken voitavan palauttaakseen energiantuotannon tavanomaiselle tasolle.

– Se kuitenkin vie aikaa ja vaatii yhteisiä ponnisteluja. Huomenna (torstaina) niitä tarvitaan vielä aiempaakin enemmän.

Presidentti lupasi sekä hallituksen että aluehallintojen antavan asiasta lisätietoa ja ohjeistusta. Yleisviesti on hänen mukaansa se, että sähkön kuluttamisessa täytyy olla erityisen varovainen aamuseitsemästä alkaen.

Zelenskyi neuvoi muun muassa pitämään tarpeettomat sähkölaitteet sammutettuina. Hän sanoi, että kulutusta hillitsemällä vakauttavat sähkökatkot voidaan pitää lyhyempinä.

Presidentti lupasi hallinnon valmistautuvan kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin talven varalle. Oletuksena hänen mukaansa on, että Venäjä kohdistaa iskujaan voimalaitoksiin niin kauan kunnes Ukraina kumppaneidensa avulla kykenee ampumaan alas kaikki vihollisen ohjukset ja lennokit.