Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Komissio hillitsisi kaasun hintarallia yhteisostoilla ja hintajarrulla, EU:n aluetukia tulisi ohjata energiasiirtymään lähes 40 miljardin edestä

EU-komissio ehdottaa, että EU-maat ryhtyisivät hankkimaan kaasua yhteisostoina, jotta ostohintoja saataisiin pidettyä matalampina. Samalla vähennettäisiin vaaraa siitä, että jäsenmaat keskinäisellä kilpailulla nostaisivat maailmanmarkkinahintoja entisestään.

Se tarkoittaa, että kilpailusääntöjä muutettaisiin niin, että kaasua hankkivat yritykset saavat muodostaa kaasua ostavan konsortion.

Lisäksi komissio ehdottaa, että kaasun hintoja säädellään hintapiikkejä estävällä korjausmekanismilla TTF-kaasupörssissä. Uusi viitearvo nesteytetylle maakaasulle luotaisiin maaliskuuhun mennessä.

Kolmanneksi EU-maat velvoitettaisiin auttamaan toisiaan yhteisvastuullisesti, jos jossakin syntyy kaasupula.

– Tulevista talvista tulee vaikeita, mutta tämän päivän paketti auttaa pitämään Euroopan perheet lämpiminä ja teollisuuden käynnissä, vakuutti komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tiedotteessa.

Alustavien arvioiden mukaan kaasun kulutus EU-maissa on elo- ja syyskuussa ollut noin 15 prosenttia alhaisempi kuin aiempina vuosina vastaavalla jaksolla. Komissio toteaa, että vastaavia säästöjä tarvitaan joka kuussa maaliskuuhun asti. Komissio ehdottaa, että jäsenmaat saavat valtuudet ohjata kaasun kulutusta tärkeille palveluille ja teollisuuden aloille.

EU:n koheesio- eli aluetukia tulisi entistä suuremmassa määrin ohjata energiasiirtymän edistämiseen ja energiakriisin torjumiseen. Komissio katsoo, että tähän tarkoitukseen tulisi ohjata koheesiovaroista lähes 40 miljardia euroa.