Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Trumpin hallinto pyrki estämään terveysviranomaisia julkaisemasta tietoja koronaviruspandemiasta, selviää raportista – republikaanit lupaavat oman selvityksen, jos voittavat vaaleissa

Yhdysvalloissa Donald Trumpin presidenttikaudella hallinto pyrki estämään terveysviranomaisia jakamasta paikkansapitävää tietoa koronaviruspandemiasta, selviää tuoreesta raportista. Hallinnon tavoitteena oli raportin mukaan tukea presidentin levittämää yltiöoptimistista mielikuvaa tilanteesta.

Selvitystä varten haastatellut Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen (CDC) entiset ja nykyiset työntekijät kertoivat Trumpin hallinnon edustajien pyrkineen esimerkiksi muokkaamaan raportteja CDC:n tietojen vastaisesti. Haastateltujen mukaan Trumpin nimeämät työntekijät kiusasivat CDC:n henkilökuntaa ja yrittivät tunkeutua mukaan julkaisuprosesseihin vaikuttaakseen julkiseen viestintään siten, että se olisi ristiriidassa tutkimustulosten kanssa. Lisäksi näiden kerrotaan muun muassa halunneen ottaa haltuunsa viikottaiset kuolleisuusraportit ja estää Trumpille haitalliseksi nähtyjen artikkeleiden julkaiseminen.

Joissakin tapauksissa pyrkimykset ovat raportin mukaan onnistuneet ja joissakin ne ovat jääneet tuloksettomiksi.

Kolmas raportti alakomitealta

Raportin julkaisi edustajainhuoneen koronaviruskriisin vuoksi perustettu alakomitea, joka on julkaissut aiemmin kaksi muutakin raporttia Trumpin hallinnon koronavirustoimista. Yhdessä selvitettiin Trumpin hallinnon yrityksiä estää terveysviranomaisia puhumasta pandemiasta julkisesti. Toisessa käytiin läpi maan elintarvike- ja lääkevirastoon (FDA) kohdistunutta painostusta liittyen malarialääke hydroksiklorokiiniin, jota Trump mainosti mutta jonka ei ole todettu tehoavan koronavirukseen.

Republikaanit ovat pitäneet raporttia puolueellisena ja luvanneet oman tutkinnan, jos puolue saa välivaaleissa vallan edustajainhuoneessa tai senaatissa.