Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljäsosa sähkösopimuksista katkolla tänä vuonna, kertoo Energiavirasto

Neljäsosa kuluttajien tekemistä sähkösopimuksista on katkolla tänä vuonna, kertoo Energiavirasto. Viraston mukaan sähkötarjousten hinnat liikkuvat nyt nopeasti, joten sopimusta uusivan kannattaa seurata sähkötarjouksia tiheästi.

Uusien sähkösopimusten hinnat lähtivät nopeaan kasvuun alkusyksystä. Tällä hetkellä suomalaisten kotitalouksien sähköstä maksamassa hinnassa on poikkeuksellisen suuria eroja riippuen ajankohdasta, jolloin sähkösopimus on tehty.

Energiavirasto kertoo, että uusien vuoden määräaikaisten sopimusten kilowattituntihinta on noussut tammi-syyskuun välillä 10 sentistä 40 senttiin ja kahden vuoden määräaikaisten sopimusten hinta 10 sentistä hieman yli 30 senttiin.

Suomalaisten suosimien määräaikaisten sopimusten osuus on ollut pitkään noin puolet kaikista sopimuksista. Tänä vuonna noin puolet määräaikaisista sopimuksista on katkolla, eli neljäsosa kuluttajista joutuu uusimaan sopimuksensa.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat ovat nousseet alkuvuoden 10–15 sentistä 40–45 senttiin kilowattitunnilta.

Pörssisidonnaisten sopimusten kuukausikohtaiset keskihinnat ovat vaihdelleet vuoden aikana 10–35 senttiin kilowattitunnilta.

Tarjolla enimmäkseen pörssisähkösopimuksia

Useimmat sähkönmyyjät ovat Energiaviraston mukaan lakanneet tarjoamasta uusia määräaikaisia sähkösopimuksia sähkömarkkinoiden epävarmuuden vuoksi. Sähkösopimuksen uusivalle kuluttajalle on tarjolla enimmäkseen pörssisähkötarjouksia.

Vain kolme sähköyhtiötä tarjoaa tällä hetkellä vuoden mittaista määräaikaista sopimusta ja kaksi kahden vuoden sopimusta. Toistaiseksi voimassa olevaa sähkösopimusta tarjoaa valtakunnallisesti vain yksi myyjä, mutta paikallisia tarjouksia löytyy enemmän.

Energiavirasto muistuttaa, että pörssisähköä ostavan kotitalouden on seurattava ja ajoitettava kulutusta edullisimmille tunneille.