Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

EU-komissio hyväksyi valtiontukiohjelmat Suomen energiayhtiöille

EU-komissio on linjannut, että Suomen tukiohjelmat energiayhtiöille sopivat EU:n sisämarkkinoille, kertovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö. Suomessa energiayhtiöille on olemassa valtionvarainministeriön tukiohjelma ja kuntasektorin tukiohjelma.

Ministeriöiden mukaan energiayhtiöille suunnatuilla lainoilla pyritään rajoittamaan Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan aiheuttamaa vakavaa häiriötä energiamarkkinoilla.

Energian hinnat ovat kohonneet sodan vaikutuksien vuoksi. Hintojen merkittävä kohoaminen nostaa energiamarkkinoilla kauppaa käyvien yritysten vakuusvaatimuksia tasolle, johon harva yritys on voinut varautua.

Lainojen tavoitteena on turvata energiayhtiöiden mahdollisuus käydä kauppaa sähkön johdannaismarkkinoilla ja turvata sähkömarkkinoiden toiminta.

Taustalla ovat lisäjoustot valtiontukisääntöihin. EU-komissio hyväksyi maaliskuussa tilapäiset valtiontukisäännöt Venäjän hyökkäyksen vuoksi aiheutuvien vakavien häiriöiden vähentämiseksi. EU:n valtiontukisääntöjä joustavoitettiin näin huomattavasti.

Turvattaisiin yhteiskunnan kannalta kriittisten yhtiöiden tarpeet

Valtiovarainministeriön tukiohjelmasta voidaan myöntää lainoja, joilla turvattaisiin tilapäisesti yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten sähkön johdannaismarkkinoilla toimivien yhtiöiden tarpeet.

Fortumin käyttöön on jo myönnetty yli 2,3 miljardin euron siltarahoitus valtion sijoitusyhtiön Solidiumin kautta.

Kuntasektorin tukiohjelman avulla kunta tai Kuntarahoitus voi myöntää edullisen lainan energiayhtiölle, joka kuuluu kuntakonserniin tai on kuntien määräysvallassa.