Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus: Kolmas Helsingin Vallilan taposta syytetty olikin tekoaikaan alle 15-vuotias – syyte jätetään tutkimatta

Helsingin Vallilan taposta kolmantena syytteen saanut poika ei ollut tekoaikaan vielä 15-vuotias, joten hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, Helsingin käräjäoikeus katsoi perjantaina.

Puukotus tapahtui lokakuussa 2020, ja siitä on tuomittu vankeuteen kaksi tekoaikaan 16-vuotiasta poikaa. Kolmannen epäillyn iästä on ollut erimielisyyttä. Alkuun katsottiin, että hän oli alle 15-vuotias, joten häntä vastaan ei nostettu syytettä. Elokuussa syyttäjä tiedotti, että tilannetta oli arvioitu uudelleen ja syyte olikin nostettu.

Käräjäoikeudessa saatiin todistelua ulkomailla syntyneen pojan varhaisista elämänvaiheista. Hänet oli adoptoitu Suomeen alle kouluikäisenä, mitä ennen paikallinen lääkäri oli arvioinut hänen ikänsä. Tämän arvion mukaan poika oli veriteon aikaan 14-vuotias.

THL: Poika oli todennäköisesti täyttänyt 15 vuotta

Keväällä 2021 pojan ikää yritettiin selvittää tutkimalla hampaista ja ranteista hänen luustonsa kehitystä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimustodistuksen mukaan oli todennäköistä, että poika oli tuolloin 16-vuotias.

Käräjäoikeuden mukaan tutkimustulokset olivat osin ristiriitaiset ja niihin liittyi useita epävarmuustekijöitä. Oikeus tuli siihen lopputulokseen, että pojan iän arviointi oli tehty luotettavimmin hänen ollessaan pieni lapsi synnyinmaassaan.

– Vastaajan todettiin olleen 14-vuotias silloin kun rikos, johon hänen väitetään osallistuneen, oli tehty. Syyteasia oli siten jätettävä tutkimatta, oikeus kirjoitti julkisessa selosteessa ratkaisustaan.

Käräjäoikeuden ratkaisusta voi valittaa hovioikeuteen.

Puukottivat uhria parikymmentä kertaa

Puukotuksessa kuoli vuonna 2001 syntynyt mies. Kaksi tekoaikaan 16-vuotiasta poikaa sai yli yhdeksän vuoden ja seitsemän vuoden tuomiot taposta ja törkeästä ryöstöstä nuorena henkilönä. Helsingin hovioikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tuomitut olivat sopineet miehen kanssa tapaamisen, jossa oli tarkoitus tehdä huumekauppoja. Uhria puukotettiin parikymmentä kertaa.

Väkivalta loppui vasta sitten, kun mieheltä oli saatu viedyksi laukku. Hän kuoli vammoihinsa sairaalassa.