Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yön uutiskooste | Zelenskyi: Ukraina vapauttanut kymmeniä asutuskeskuksia alkuviikon aikana, Trump valitti korkeimpaan oikeuteen asiakirjajupakasta, HS:n oikeudenkäynnissä pääkäsittely

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ministeri Kurvinen: Ilmastoruokaohjelman julkistamisajankohta selviää syksyn aikana

Hallitusohjelmaan kirjattu ilmastoruokaohjelma on valmistelussa ja sen julkistamisajankohta selviää syksyn aikana, kertoo maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) STT:lle.

Kansallisen ilmastoruokaohjelman valmistelu aloitettiin ministeriössä vuoden 2020 alussa, mutta ohjelman julkistus on viivästynyt jo yli vuodella.

Kansallisen ilmastoruokaohjelman tavoitteena on lisätä monipuolisen ruokakulttuurin arvostusta ja ohjata ihmisten kulutustottumuksia entistä kestävämpiin vaihtoehtoihin.

HS:n Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa oikeudenkäynnissä aloitetaan tänään pääkäsittely

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään pääkäsittely maanpetosrikosasiassa, joka koskee Helsingin Sanomien uutisointia. Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan ehdollisia vankeusrangaistuksia turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä. Syytetyt kiistävät syytteet.

Oikeudenkäynnissä on kyse HS:n joulukuussa 2017 julkaisemasta artikkelista ja julkaistavaksi aiotusta artikkelikokonaisuudesta. Syyttäjän mukaan ne sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa salassa pidettävää tietoa.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Twitter vahvisti Muskin olevan valmis ostamaan yhtiön siitä alun perin tarjoamallaan hinnalla

Miljardööri Elon Musk on valmis ostamaan viestipalvelu Twitterin alkuperäisellä tarjoushinnallaan, yhtiö vahvistaa.

Yhtiön mukaan sen tarkoituksena on sulkea kauppa 54,20 dollarin osakekohtaisella hinnalla, mikä tarkoittaa 44 miljardin kokonaishintaa.

Musk on vaatinut yhtenä ehtona kaupan toteutumiselle, että Twitter luopuu välittömästi kaikista oikeustoimistaan kanteessa, jossa se pyysi tuomioistuimen määräämään Muskia yrityskaupan toteuttamiseen.

Musk teki ostotarjouksen teknologiayhtiöstä huhtikuussa. Myöhemmin kevään ja kesän aikana hän on yrittänyt vetäytyä tarjouksesta vedoten Twitterin toimintaan ja sen tarjoamien tietojen puutteellisuuteen. (Lähde: AFP)

Zelenskyi: Ukraina vapauttanut kymmeniä asutuskeskuksia alkuviikon aikana

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo maan asevoimien etenevän nopeasti ja voimallisesti Ukrainan eteläosissa. Zelenskyi sanoi jokailtaisessa puheessaan myöhään tiistaina Ukrainan joukkojen vapauttaneen jo kymmeniä asutuskeskuksia venäläisiltä pelkästään tämän viikon aikana.

Ukrainan joukot ovat edenneet parin viime päivän aikana sekä Hersonin rintamalla maan eteläosassa että Itä-Ukrainan rintamalla.

Zelenskyi vakuutti olevan vain ajan kysymys, että ukrainalaiset ajavat miehittäjät maasta kokonaan. (Lähde: AFP)

USA ja Etelä-Korea ampuivat ohjuksia mereen vastauksena Pohjois-Korean ohjuslaukaisulle

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ampuivat neljä ohjusta Japaninmereen, kertoi Etelä-Korean asevoimat keskiviikkona uutistoimisto Yonhapin mukaan.

Ohjukset ammuttiin vastalauseena Pohjois-Korean tiistaiselle ballistisen ohjuksen laukaisulle. Pohjois-Korea laukaisi ensi kertaa viiteen vuoteen ohjuksen Japanin yli.

Sekä Japani, Etelä-Korea että Yhdysvallat tuomitsivat Pohjois-Korean ohjuslaukaisun, jonka johdosta Japanin pohjoisosiin ehdittiin antaa väestölle suojautumiskehotus. (Lähde: AFP)

Nobel-viikolla on tänään vuorossa kemian palkinto

Nobel-viikko jatkuu. Tänään selviää, kuka tai ketkä saavat tänä vuonna kemian Nobel-palkinnon.

Maanantaina kerrottiin, että lääketieteen Nobelin saa tänä vuonna ruotsalainen evoluutiogenetiikkaan erikoistunut biologi Svante Pääbo. Tiistaina ilmoitettiin fysiikan palkinnon saajat, jotka ovat ranskalainen Alain Aspect, yhdysvaltalainen John F. Clauser sekä itävaltalainen Anton Zeilinger.

Suurelle yleisölle tunnetuimmat Nobelin kirjallisuuspalkinto ja rauhanpalkinto julkistetaan torstaina ja perjantaina.

Viimeisenä eli ensi viikon maanantaina julkistetaan talouden Nobeliksi usein kutsuttu taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Nobel-palkinnot jaetaan Alfred Nobelin kuolinpäivänä 10. joulukuuta.

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Angelina Jolie syyttää ex-miestään Brad Pittiä pahoinpitelystä

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Angelina Jolie syyttää ex-puolisonsa näyttelijä Brad Pittin pahoinpidelleen niin häntä kuin pariskunnan lapsiakin. Jolie esittää syytöksensä tiistaina tuomioistuimelle jätetyissä asiakirjoissa.

Väitetyn pahoinpitelyn sanotaan tapahtuneen vuonna 2016 pariskunnan matkatessa lastensa kanssa yksityiskoneessa Yhdysvalloista Ranskaan.

Jolie syyttää asiakirjassa Pittin lyöneen yhtä kaksikon lapsista kasvoihin ja kuristaneen toista kesken pariskunnan riitelyn. Lisäksi Pittin sanotaan tarranneen Jolien päähän ja ravistelleen tätä.

Entinen pariskunta on ollut pitkään riidoissa avioliittonsa, kuuden lapsensa huoltajuuden sekä yhteisen omaisuutensa tiimoilta. (Lähde: AFP)

Trump valitti korkeimpaan oikeuteen asiakirjajupakasta

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on valittanut korkeimpaan oikeuteen alemman oikeusasteen päätöksestä tutkinnassa, joka koskee FBI:n hänen kotoaan takavarikoimia asiakirjoja.

Aiemmin liittovaltion tuomari oli määrännyt ulkopuolisen erityisen selvitysmiehen tutkimaan Trumpilta takavarikoituja asiakirjoja ja samalla kieltänyt oikeusministeriötä hyödyntämästä niitä toistaiseksi tutkinnassaan. Oikeusministeriö valitti tästä vetoomustuomioistuimeen, joka antoi ministeriölle taas pääsyn asiakirjoihin ja sulki salaiset asiakirjat selvitysmiehen tarkastusten ulkopuolelle. CNN:n mukaan Trump yrittää nyt saada salaiset asiakirjat takaisin selvitysmiehen katsottaviksi.

Trumpin kartanosta takavarikoitiin elokuussa liki 11 000 asiakirjaa, joista satakunta on luokiteltu salaisiksi. (Lähde: AFP)

Bayern tekee Mestarien liigassa selvää jälkeä - Viktoria Plzenille murskatappio Münchenissä

Saksalaisen jalkapallojätin Bayern Münchenin peli on takkuillut kotoisessa Bundesliigassa, mutta Mestarien liigassa sujuu jouhevammin. Bayernin vireen tunsi nahoissaan tshekkivierailija Viktoria Plzen, joka poistui C-lohkon ottelussa kentältä 0–5-tappio niskassaan.

Plzeniä kuritti Bayernista kovimmin Leroy Sane, joka viimeisteli kaksi maalia, kotijoukkueen 1–0- ja 4–0-osumat. Leon Goretzka puolestaan syötti kaksi osumaa.

Bayern München on tehnyt Mestarien liigassa selvää jälkeä, sillä se on voittanut kolme lohko-otteluaan yhteismaalein 9–0.

Kun Bayern jyrää C-lohkon kärjessä, alkulohkon kakkossijasta mittelevät Inter ja Barcelona. Milanolainen Inter oli tiistaina kotikentällään vahvempi lukemin 1–0.