Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian hallitus luopuu rikkaita suosivista veronalennuksista – punta vahvistui ilmoituksen jälkeen

Britannian hallitus peruu arvostelua herättäneet veronalennukset. Asiasta kertoi valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng konservatiivien puoluekokouksen yhteydessä. Kwarteng tviittasi, ettei hän vie eteenpäin minibudjettia, joka olisi leikannut suurituloisten veroja.

Kwartengin minibudjetissa luvattiin velalla rahoitettavia veronalennuksia 45 miljardilla punnalla, mikä ärsytti voimakkaasti nousevista elinkustannuksista kärsiviä brittejä. Kwarteng esitti 45 prosentin veron poistamista yli 150 000 puntaa (171 000 euroa) vuodessa ansaitsevilta.

Suunnitelma painoi punnan rajuun laskuun dollaria vastaan, sinkautti markkinakorot nousuun ja säikytti sijoittajat. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvosteli suunnitelmaa harvinaisen tiukkasanaisesti.

Kwarteng kirjoitti Twitterissä, että viesti on kuultu.

Rikkaiden veronalennusten lisäksi brittejä on ärsyttänyt se, että hallitus olisi poistanut pankkiirien bonuskaton ja perunut yritysverojen noston. Samaan aikaan hallitus ei rajannut pois menojen ja kansalaisille suunnattujen tukien leikkaamista.

Hallituksen suunnitelmia on pidetty laajalti epäreiluina, ja ne ovat aiheuttaneet arvostelua myös konservatiivien omien kansanedustajien keskuudessa.

Pääministeri Trussin suosio heikentynyt

Ilmoitus merkitsee täyskäännöstä pääministeri Liz Trussille, joka on ollut vallassa alle kuukauden. Truss myönsi sunnuntaina, että hänen hallituksensa veronalennussuunnitelmaa olisi pitänyt pohjustaa paremmin, mutta piti kiinni sen toteuttamisesta.

Tuoreet mielipidemittaukset osoittavat, että konservatiivien kannatus on Trussin valtaantulon myötä rapautunut. YouGovin kysely kertoi, että 51 prosenttia halusi Trussin eroavan ja 54 prosenttia halusi eroon Kwartengista.

Työväenpuolueelle on tuoreessa kyselyssä mitattu peräti 33 prosenttiyksikön johto konservatiiveihin.

Punta vahvistui dollaria ja euroa vastaan

Punta vahvistui tuoreeltaan Kwartengin ilmoituksen jälkeen. Punnan arvo kohosi aamupäivällä ylimmillään 1,13 dollariin, kun viikko sitten arvo oli alimmillaan 1,03 dollarissa. Punta vahvistui myös euroa vastaan.

Arvopaperimarkkinoilla Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi oli runsaan prosentin pudotuksessa. Myös muualla Euroopassa pörssit olivat selkeästi miinuksella. Helsingin pörssin OMXH-indeksi oli puoli kahdentoista aikaan aamupäivällä luisunut hieman yli prosentin verran.