Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja Mikko Kärnä vastaa tänään kunnianloukkaussyytteeseen käräjäoikeudessa – professori teki rikosilmoituksen Kärnän tviittailusta

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tänään keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän kunnianloukkaussyytettä. Kärnää syytetään Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen kunnian loukkaamisesta.

Kärnä kyseli joulukuussa 2020 Twitterissä, oliko Ojanen kirjoittanut vihreiden kahden kansanedustajan Mari Holopaisen ja Bella Forsgrénin vastalauseen perustuslakivaliokunnan mietintöön ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa. Mietinnössä oli kyse Haaviston toiminnasta syyrialaisen al-Holin leirin suomalaisiin liittyen.

– Eihän se vain ollut sama valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen, jota PeV (perustuslakivaliokunta) kuuli asiantuntijana Haavisto-asiassa, Kärnä kirjoitti.

Ojanen kiisti tuolloin jyrkästi kirjoittaneensa vastalausetta ja kertoi tekevänsä rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Kunnianloukkauksesta voidaan tuomita sakkoja.

Valiokunnan mukaan Haavisto toimi moitittavasti

Perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaan Haavisto toimi lainvastaisesti, kun hän yritti siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön toisiin tehtäviin. Valiokunnan mukaan Haaviston toiminta oli moitittavaa, mutta edellytyksiä ministerisyytteen nostamiselle ei ollut.

Forsgrén ja Holopainen jättivät vastalauseen mietintöön, sillä heidän mielestään siinä olisi pitänyt asiantuntijoiden enemmistön näkemyksen mukaisesti todeta, että Haavisto ei menetellyt al-Hol-asiaan liittyvässä ratkaisutoiminnassa lain vastaisesti.