Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Pohjois-Irlannissa ensi kertaa enemmän katolilaisia kuin protestantteja

Britannialle kuuluvassa Pohjois-Irlannissa katolilaisten määrä on ensi kertaa ylittänyt protestanttien määrän. Tänään julkistetun vuoden 2021 väestönlaskennan mukaan katolilaiseksi itsensä nimesi 42 prosenttia alueen asukkaista ja protestanteiksi tai muuten kristityiksi vajaat 38 prosenttia.

Edellisessä, vuoden 2011 väestönlaskennassa prosenttiluvut olivat vielä katolilaisten hyväksi 48–45.

Kansallisuustunteen osalta luvut ovat hieman erilaisia: yksinomaan britiksi itsensä kokee 32 prosenttia Pohjois-Irlannin asukkaista, kun taas 30 prosenttia kokee itsensä pelkästään irlantilaiseksi. Viidesosa asukkaista mieltää itsensä pohjoisirlantilaiseksi.

Muutos väestöryhmien suhteissa katolilaisten eduksi on jatkunut jo pitkään. Sitä kuvastaa osaltaan myös se, että Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n entinen poliittinen siipi Sinn Fein nousi toukokuussa Pohjois-Irlannin suurimmaksi puolueeksi.

Uusien lukujen odotetaan lisäävän vaatimuksia kansanäänestyksen järjestämisestä Pohjois-Irlannin liittämiseksi Irlannin tasavaltaan. Mahdollisuus kansanäänestykseen on mainittu vuoden 1998 pitkänperjantain rauhansopimuksessa.