Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalaisjärjestö: Yli 30 kuollut siveyspoliisin pidättämän kurdinaisen kuolemasta alkaneissa mielenosoituksissa Iranissa

Iranissa siveyspoliisin pidättämän nuoren naisen kuolemasta alkunsa saaneissa mielenosoituksissa on kuollut jo ainakin 31 siviiliä, kertoi Oslosta käsin toimiva Iran Human Rights (IHR) -kansalaisjärjestö torstaina.

Järjestön mukaan ainakin 30 kaupungissa on ollut mielenilmauksia. IHR:n mukaan luvussa ovat mukana keskiviikkoyönä Amolin kaupungissa Mazandranin maakunnassa kuolleet 11 ihmistä ja saman maakunnan Babolissa kuolleet kuusi ihmistä.

– Iranilaiset ovat tulleet kaduille puolustaakseen oikeuksiaan ja ihmisarvoaan, mutta hallitus on vastannut heidän rauhanomaisiin mielenilmauksiinsa luodeilla, sanoi IHR:n johtaja Mahmood Amiry-Moghaddam lausunnossaan.

Iranin viranomaiset ovat mielenosoitusten jälkeen rajoittaneet internetin käyttöä ja estäneet sosiaalisen median pikaviestipalveluiden käytön.

Iranin valtiollisen television mukaan kuolleita olisi huomattavasti vähemmän, vain 17, heidän joukossaan myös poliiseja ja muita turvallisuusviranomaisia.

Iranin viranomaiset ilmoittivat perjantaina 22-vuotiaan kurdinaisen kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia. Aktivistien mukaan Mahsa Amini oli saanut kuolettavan iskun päähänsä. Iranin poliisi on kiistänyt väitteet naisen pahoinpitelystä. Viranomaiset ovat sanoneet aloittaneensa tutkinnan tapauksen tiimoilta.

Biden otti kantaa mielenosoituksiin

Sosiaalisessa mediassa levinneiden videoiden mukaan jotkut naispuoliset mielenosoittajat ovat uhmakkaasti riisuneet hijabinsa ja polttaneet ne nuotioissa tai leikanneet symbolisesti hiuksensa hurraavien väkijoukkojen edessä.

Amnesty International tuomitsi sen, kuinka YK oli antanut alustan Iranin presidentille Ebrahim Raisille, joka oli pitänyt puheen YK:n yleiskokoukselle. Tämä oli järjestön mukaan osoitus kansainvälisen yhteisön "toistuvasta epäonnistumisesta" vastuunkannon varmistamiseksi.

YK:lle puhuessaan myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden otti kantaa Iranin mielenosoituksiin.

– Tänään me seisomme Iranin rohkeiden kansalaisten ja rohkeiden naisten tukena, Biden sanoi ja jatkoi iranilaisten osoittavan parhaillaan mieltään perusoikeuksiensa turvaamiseksi.