Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi aloitti esitutkinnan parin vuoden takaisesta jalkapallofanien tappelusta – mukana noin parikymmentä osallista, poliisi epäilee tappelun olleen järjestetty

Helsingin poliisi on aloittanut esitutkinnan epäillystä jalkapallokannattajien välisestä tappelusta, poliisi kertoo.

Poliisin mukaan arviolta vuonna 2019 kuvatulla videolla mahdollisesti helsinkiläisseura HJK:n ja FC Lahden kannattajat tappelevat keskenään.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Lehtonen sanoo, että poliisille toimitetulla videolla näkynyt tappelu ei hänen käsittääkseen ole poliisilla aiemmin ollut esitutkinnassa.

– Samainen video on pyörinyt netissä ja erilaisissa ryhmissä aikaisemminkin, mutta se on ollut niin huonolaatuinen tai sotkettu, ettei siitä olisi pystytty tunnistamaan osallisia.

Videolla näkyvässä tappelussa on Lehtosen mukaan osallisina "silmämääräisesti parikymmentä" henkilöä.

– Ihan varmuudella en voi sanoa, kun en ole vielä sellaisella pieteetillä videota katsonut, mutta mielestäni en havainnut videolla yhtäkään naista. Nuoria aikuisia, tuskin paljon yli 40- tai alle 20-vuotiaita miehiä.

Tapahtumapaikasta ei ole vielä tietoa. Lehtonen kuitenkin sanoo, että tappelu on tuskin tapahtunut Helsingissä.

– En ainakaan itse tiedä, että Helsingissä olisi moottoritie aivan junaradan vieressä ja sen takana olisi vain metsää.

Lehtosen mukaan videon perusteella tappelu vaikuttaa järjestetyltä tilanteelta.

– Kahteen eri porukkaan on keräännytty ja ihmisillä on jonkinnäköisiä hanskoja ja hammassuojia mukana. Mikään videossa ei viittaa siihen, että tappelussa olisi käytetty astaloita tai muuta.

"Pystymme varmasti tunnistamaan osan ihmisistä"

Esitutkinnassa pyritään selvittämään videolla esiintyvien henkilöllisyydet, tapahtumapaikka sekä tarkempi tapahtumien kulku. Toistaiseksi kenenkään henkilöllisyyttä ei vielä ole tunnistettu. Lehtonen kuitenkin arvioi tunnistamisen onnistuvan.

– Pystymme varmasti osan ihmisistä tunnistamaan omilla resursseilla, koska meillä on ihmisiä, jotka ovat perehtyneet jalkapalloon liittyviin lieveilmiöihin.

Tapausta tutkitaan alkuvaiheessa tappeluun osallistumisena, mutta tutkintanimike saattaa Lehtosen mukaan tutkinnan edetessä tarkentua tai muuttua.

Kolmen vuoden takaisia tapahtumia tutkitaan, koska sekä pahoinpitelyssä että tappeluun osallistumisessa rikos vanhenee viidessä vuodessa.

– Videolla näkyy myös senlaatuista väkivaltaa, että ei ole poissuljettua, että asiaa tutkittaisiin törkeänäkin pahoinpitelynä.