Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uniper voi hyvinkin päätyä Saksan valtion syliin – Fortum voisi parhaassa tapauksessa saada kahdeksan miljardiaan takaisin

Saksan suurin kaasuntuoja, rankasti tappiollinen Uniper on päätynyt pelinappulaksi eurooppalaisessa energiakriisissä. Saksan hallituksen kerrotaan harkitsevan omistusosuutensa kasvattamista ja jopa yhtiön täyttä kansallistamista. Tämäkin vaihtoehto arvioidaan tällä hetkellä hyvinkin mahdolliseksi lopputulokseksi.

Saksa, Uniper ja saksalaisyhtiön pääomistaja Fortum neuvottelevat tällä hetkellä "pitkän aikavälin ratkaisusta", kuten Fortum asian keskiviikkona ilmaisi. Fortum on ollut neuvotteluista vaitonainen, mutta tietoja on tihkunut Saksasta erilaisten vuotojen muodossa.

Tavoiteaikataulua ei ole kerrottu, mutta tiedossa on, ettei ratkaisua voi jättää pitkäksi ajaksi roikkumaan. Ainakin Saksan olisi helpompi setviä murheenkryyniksi ajautuneen, mutta energiahuollon kannalta keskeisen yhtiön tilannetta, jos sillä olisi omistus omissa käsissään.

Fortumille paras ratkaisu voisi olla, että se pääsisi Uniperista irti ja saisi takaisin yhtiölle alkuvuonna antamansa kahdeksan miljardin euron rahoituksen, joka koostuu lainasta ja takauksesta. Omistusohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on pitänyt kiinni siitä, että kansallistamisessa nämä rahat on saatava takaisin. Perjantaina Tuppurainen vielä täydensi, että Suomi ei lähde saksalaisten energialaskujen maksajaksi. Tuppuraisen kommenteista kertoivat muun muassa MTV ja Helsingin Sanomat.

Täysin auki on, miten mahdollisessa kansallistamisessa toimittaisiin Uniperin terveiden osien kohdalla. Näitä ovat ainakin Ruotsin vesi- ja ydinvoimalat, joissa Uniperilla on omistuksia. Fortum pitäisi ne varmasti mielellään itse, mutta siihen ei välttämättä ole edellytyksiä.

Fortumin rahat kelpaisivat

Saksalaiset poliitikot ovat vuorostaan heränneet vaatimaan, että pääomistaja Fortumin pitää kaivaa kuvettaan ja lähteä mukaan pitämään kriisiyhtiötä pystyssä, sanovat saksalaiset poliitikot. Talouslehti Wirtschaftswochen haastattelemat hallituspuolueiden ja opposition edustajat katsovat, että kaikkien yhtiön omistajien pitää osallistua pelastustoimiin.

Vihreiden talouspoliittisen edustajan Dieter Janecekin mukaan Saksan omistusosuuden pitää nousta, jos Fortum ei lisää tukeaan. Janecekin mukaan tavoitteena pitäisi olla samanlainen ratkaisu kuin lentoyhtiö Lufthansan tapauksessa, jossa valtio pääsi lopulta myymään koronakriisissä pelastamansa yhtiön osuudet voitolla.

Oppositiopuolue CDU:n eli kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Jens Spahn vaatii, että Fortumin pitää osallistua pelastustoimiin.

– Jos lisäapua tai valtion mukaantuloa tarvitaan, niin suomalaista enemmistöomistaja Fortumia täytyy konsultoida. Saksalaista verorahaa ei pidä päätyä Suomen valtion kassaan, Spahn sanoi lehdelle.

Spahn vaati Saksan hallitusta avaamaan, mitä neuvotteluissa sen, Uniperin ja Fortumin välillä tapahtuu.

Saksa, Uniper ja Fortum sopivat heinäkuussa 15 miljardin euron pelastuspaketista, jonka myötä Saksa ottaa 30 prosentin osuuden Uniperista vastineena lainoille ja pääomille. Paketin myötä Fortumin omistusosuus laski 78 prosentista 56 prosenttiin.

Heinäkuun jälkeen energiakriisi on syventynyt, Uniperin tappiotahti kasvanut ja Saksan vakauspaketilla myöntämä rahoitus kulutettu loppuun.

Saksan hallitus on ollut kovassa pyörityksessä, kun epäonnistuneeksi osoittautunut ja Venäjän tuontikaasuun nojannut energiastrategia kostautuu pahan kerran ja uhkaa Euroopan talousmoottorina pidetyn maan kasvua.

Kolmen puolueen "liikennevalohallitus" sipsuttelee kriisissä varovasti eteenpäin ja yrittää olla ärsyttämättä kaiken kallistumisesta suivaantuneita äänestäjiä, kun 9. lokakuuta on vastassa keskeisen Ala-Saksin osavaltiovaalit.

Uniperin arvosta haihtunut yli 90 prosenttia

Uutistoimisto Bloomberg kertoi myöhään torstaina, että Saksan hallitus harkitsee Uniperin sekä kahden muun keskeisen energiayhtiön kansallistamista, jolloin se ostaisi Fortumin omistukset selvästi halvempaan hintaan kuin mitä Fortum on niistä aikanaan maksanut. Fortum on ostanut osakkeita kaikkiaan noin seitsemällä miljardilla eurolla.

Koko yhtiön markkina-arvo on laskenut viime aikojen vastoinkäymisten myötä noin 1,25 miljardiin euroon ja sen arvosta on sulanut yli 90 prosenttia vuodessa.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Saksa harkitsee lykkäystä ajankohtaan, jolloin Uniper voi siirtää maakaasun hinnannoususta 90 prosenttia kuluttajien maksettavaksi. Takaraja olisi nyt siirtymässä kuukaudella. Asiasta kertoi Suomessa Helsingin Sanomat.

Toteutuessaan lykkäys merkitsee, että Uniperin tappiot jatkavat hillitöntä laukkaansa, kun yhtiö joutuu haalimaan kaasua markkinoilta kalliilla hinnalla ja myymään sitä asiakkailleen vanhojen halpojen sopimusten perusteella. Päivittäiset tappiot ovat nousseet jo yli sataan miljoonaan euroon.