Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin ja Erdogan tapaavat Uzbekistanissa – levottomuudet Armenian ja Azerbaidzhanin välillä mahdollisesti keskusteluissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaavat Uzbekistanissa järjestettävän kokouksen ohessa tänään.

Presidenttien yhteydenpito on ollut viime kuukausina tiivistä. Viimeksi johtajat tapasivat elokuussa.

Turkki on pyrkinyt pysyttelemään Ukrainan sodassa neutraalissa roolissa ja pyrkinyt toimimaan rauhanvälittäjänä Ukrainan ja Venäjän välillä. Se ei ole tuominnut Venäjän toimia samalla tavalla kuin esimerkiksi muut Nato-maat.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman nimettömän turkkilaisvirkailijan mukaan perjantain tapaamisen agendalla ovat ainakin Armenian ja Azerbaidzhanin väliset levottomuudet.

Azerbaidzhan on Turkin vahva liittolainen, kun taas Armenia pyysi aiemmin tällä viikolla tilanteeseen sotilaallista apua Venäjältä, jonka kanssa sillä on keskinäisen puolustuksen turvaava sopimus.

Viljakuljetukset noussevat myös keskusteluun

Lisäksi tapaamisessa ovat mahdollisesti esillä viljakuljetukset Mustallamerellä ja niihin liittyvä sopimus.

YK ja Turkki neuvottelivat sotaa käyvien Ukrainan ja Venäjän kanssa sopimuksen viljatoimitusten turvaamiseksi meriteitse heinäkuussa. Venäjä on kuitenkin ilmaissut tyytymättömyyttä sopimukseen.

Talous- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneen Shanghain yhteistyöjärjestön maat ovat olleet koolla eilisestä lähtien Uzbekistanissa.