Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Hoitajajärjestöt eivät aloita käräjäoikeuden kieltämiä lakkoja – joukkoirtisanoutumisia valmistellaan

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super eivät aloita käräjäoikeuden kieltämiä lakkoja kolmessa sairaanhoitopiirissä. Helsingin käräjäoikeus kielsi eilen järjestöjä aloittamasta lakkoja teho-osastoilla sakon uhalla.

Lakot olisivat koskeneet Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymää, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymää ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanovat tiedotteessa, että kaikki työnantajien ja lainsäätäjän toimet lakkojen estämiseksi tai murtamiseksi vain pahentavat ongelmia ja ovat johtaneet hoitajien syvään loukkaantumiseen, kiukkuun ja pettymykseen.

– Näemme nyt, että esimerkiksi tehohoitajilla ei ole mitään mahdollisuutta taistella parempien työehtojen puolesta, vaikka heidän työnsä on todettu sekä oikeusistuimessa että eduskunnassa täysin korvaamattomaksi, Rytkönen ja Paavola painottavat.

Tehy ja Super ovat julistaneet koko kunta-alalle tilapäisen siirron kiellon, joka alkaa heti. Kiellon aikana Tehyn ja Superin jäseniä ei saa siirtää omasta tehtävästään tai työskentelypaikastaan toiseen. Tehyn valtuusto ja Superin liittohallitus päättivät asiasta keskiviikkona illalla.

Tehyn valtuusto päätti myös toimeenpanna erikoissairaanhoitoon kohdistuvan joukkoirtisanoutumisen, jonka yksityiskohdista kerrotaan myöhemmin. Super puolestaan päätti edistää kotihoitoon kohdistuvaa joukkoirtisanoutumista.

"Tämä ei ratkea pakottamalla hoitajia töihin ja murtamalla lakkoja"

Tehyn mukaan kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien nihkeys ymmärtää sote-alan ongelmien vakavuutta on pitkittänyt työehtosopimusneuvotteluita sekä syventänyt alan kriisiä ja hoitajapulaa. Neuvotteluja on käyty jo useita kuukausia.

– Nyt viimeistään pitäisi ymmärtää, että ei tämä ratkea pakottamalla hoitajia töihin tai murtamalla lakkoja. Siitä tosiasiasta ei pääse mihinkään, että ennemmin tai myöhemmin hoitajia on kuunneltava ja heidän vaatimuksiinsa taivuttava. He äänestävät muuten kaikki jaloillaan, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi uutiset päivystysten ruuhkautumisista ovat seurausta sote-sektorille pitkään kohdistetuista säästöistä, miljardien aliresurssoinnista ja vakavasta hoitajapulasta.

Rytkönen peräänkuuluttaa myös poliittisen päättäjän painetta työriidan toista osapuolta kohtaan sovun löytymiseksi.

Myös Superin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii työnantajalta ja valtiovallalta vastaantuloa. Hän korostaa, että palkkausta ja työoloja on parannettava, jotta ala saadaan vetovoimaiseksi.

– Hoitajapula on koetellut sairaalahoidon lisäksi erityisen vakavasti kotihoitoa ja koko vanhustenhoitoa. Yhteiskunnan arvot osoittavat, että iäkkäät ihmiset ovat vain kustannuserä. Super vastustaa näitä vääristyneitä arvoja, jotka heijastuvat kotihoidon ja koko vanhustenhoidon vetovoimaan työpaikkana, Paavola sanoo tiedotteessa.

Sovittelua jatkettiin tänään

Hoitajien työkiistan sovittelua jatkettiin jälleen torstaina aamupäivällä. Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi puoliltapäivin, että sovittelu on torstailta päättynyt ja sitä jatketaan ensi maanantaina. Työkiistan osapuolet ovat istuneet valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla tähän asti viikon jokaisena päivänä.

Keskiviikkona valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoi STT:lle sovittelun olevan paremmassa tilanteessa kuin alkuviikosta, mutta ettei se vielä tarkoita, että ratkaisu olisi kulman takana.