Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyin mukaan Ukrainan armeija on vallannut takaisin 30 asutuskeskusta Harkovan alueella – joukkojen kerrotaan edenneen Kupjanskiin

Ukrainan erikoisjoukot ilmoittivat lauantaina edenneensä itäisessä Ukrainassa sijaitsevaan Kupjanskin kaupunkiin. Keskeinen kaupunki on ollut venäläisten joukkojen hallussa useiden kuukausien ajan. Venäjä valtasi Kupjanskin vain viikko sen jälkeen kun se oli aloittanut hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta.

Ukrainalaisjoukot julkaisivat sosiaalisessa mediassa kuvia, joiden yhteydessä sanottiin heidän olevan 27 000 asukkaan Kupjanskissa, joka "on aina ollut ja on aina oleva ukrainalainen". Kuvissa näkyi automaattiasein varustettuja maastoasuisia sotilaita panssaroidun ajoneuvon ympärillä.

Jos Ukraina saa Kupjanskin haltuunsa, aiheuttaa se venäläisjoukoille entistä enemmän ongelmia, sillä kaupungin kautta kulkee keskeisiä huoltoreittejä.

Sosiaalisessa mediassa on lisäksi tietoja, joiden mukaan ukrainalaisjoukot olisivat edenneet myös Izjumin kaupunkiin itäisessä Ukrainassa. Tälle ei ole kuitenkaan saatu virallista vahvistusta. Izjumissa asui ennen sotaa noin 45 000 ihmistä.

Venäjän asettaman Izjumin alueen hallinnon johtaja Vladislav Sokolov kertoi venäläiselle uutistoimistolle RIA Novostille, että tilanne alueella oli "hyvin vaikea". Hänen mukaansa Ukrainan joukot ovat pommittaneet Izjumin kaupunkia kaksi viikkoa.

Lauantaina Venäjän asettamaan Harkovan paikallishallintoon kuuluva Vitali Gantshev sanoi, että Kupjanskin ja Izjumin asukkaita on alettu evakuoida, kertoo BBC.

Ukrainan armeijan tiedottajan mukaan sen joukot ovat joillakin eteläisillä alueilla edenneet kymmeniä kilometrejä Venäjän aiemmin hallussaan pitämille alueille.

Tuhat neliökilometriä otettu takaisin

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantai-iltana lausunnossaan Ukrainan vallanneen takaisin 30 asutuskeskusta Harkovan alueella maan koillisosassa. Syyskuun alun jälkeen Ukrainan joukot ovat presidentin mukaan vallanneet takaisin noin tuhat neliökilometriä alueita.

Ukrainan joukot ovat viime päivien vastahyökkäyksessä edenneet nopeasti itärintamallaan, ja tarkkailijat odottavat, että Ukraina saa lisättyä painetta myös muissa Venäjän hallitsemissa kohteissa. Joukkoon kuuluu Izjum, jossa ennen sotaa oli noin 45 000 asukasta. Venäjä on käyttänyt sitä operaatioidensa tukikohtana.

Presidentti Zelenskyi vetosi lausunnossaan ukrainalaisiin, jotta nämä raportoisivat viranomaisille miehittäjien eli Venäjän joukkojen mahdollisesti tekemät rikokset. Osana tutkintaa ukrainalaisviranomaiset ovat kertoneet kaivaneensa esiin kaksi ruumista kylässä, joka on vallattu takaisin Venäjältä.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat, että Venäjä on lähettänyt Harkovan alueelle lisää joukkoja. Alueella on meneillään Ukrainan joukkojen vastahyökkäys. Valtiolliset venäläismediat näyttivät videokuvaa vahvistuksista, joita kuljetettiin Harkovan suuntaan.

Ukrainan pääesikunnan mukaan osa venäläisistä joukoista on paikoin paennut rintamalinjoilta jalan, polkupyörillä tai paikallisasukkailta otetuilla autoilla.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken korosti, että päätös joukkojen lisäämisestä korostaa Venäjän kärsimien tappioiden määrää sodassa.

– Ukrainassa on valtava määrä venäläisiä sotilaita. Valitettavasti ja traagisesti (presidentti Vladimir) Putin on osoittanut, että hän tulee syöksemään paljon ihmisiä tähän (sotaan), Blinken sanoi vastatessaan toimittajien kysymyksiin sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä.

Blinken vieraili Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa torstaina.

Saksan ulkoministeri vakuutti maansa tuen jatkuvan

Lauantaina Kiovaan saapui ennalta ilmoittamattomalle vierailulle Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.

– Olen matkustanut tänään Kiovaan osoittaakseni, että Ukraina voi edelleen luottaa meihin. Me seisomme Ukrainan rinnalla niin kauan kuin on tarpeen, Baerbock sanoi ja lupasi Saksan toimittavan Ukrainalle aseapua, humanitaarista apua ja rahaa.

Saksa on viime viikkoina toimittanut Ukrainaan haupitseja, raketinheittimiä ja ilmatorjuntaohjuksia. Saksalta on myöhemmin luvassa myös raskaampaa varustusta yli 500 miljoonan euron edestä.

Saksa on myös luvannut miinanpurkukoulutusta ukrainalaissotilaille yhteistyössä Hollannin kanssa.