Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stora Enso ostaa miljardikaupalla hollantilaisen pakkausyrityksen

Stora Enso ostaa miljardikaupalla hollantilaisen pakkausyrityksen De Jong Packaging Groupin. Stora Enson mukaan kauppa mahdollistaa pääsyn Hollannin, Belgian, Saksan ja Britannian markkinoille.

– Hankimme kasvua tulevaisuuden liiketoimintaa varten, kertoi Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa Stora Enso on vahvistanut tasettaan, mikä mahdollistaa tällaiset yritysostot.

De Jong Packaginin liikevaihdon odotetaan nousevan tänä vuonna noin miljardiin euroon, ja yhtiöllä on sen päälle käynnissä laaja investointiohjelma. Ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä on valmistumassa De Lierin tehtaan laajennus Hollannissa. Muiden hankkeiden on määrä valmistua vuoteen 2025 mennessä.

Yritysoston myötä Stora Enson Packaging Solutions -divisioonan aaltopahvipakkauskapasiteetti kasvaa noin 800 miljoonasta neliömetristä yli 2 000 miljoonaan neliömetriin, kun De Jongin laajentumishankkeet valmistuvat.

Stora Enso kertoo, että De Jongin velaton yritysarvo on noin 1,02 miljardia euroa. Stora Enso voi myös maksaa enintään 45 miljoonan euron suuruisen lisäkauppahinnan vuonna 2024 edellyttäen, että De Jong saavuttaa sovitut tulostavoitteet.

Stora Enso odottaa noin 40 miljoonan euron kasvua käyttökatteessa, kun De Jongin käynnissä olevat aaltopahvipakkausten laajennushankkeet valmistuvat.

Arvostettu yhtiö asiakkaiden keskuudessa

Stora Enso perustelee kauppaa sillä, että De Jongin tuotevalikoima täydentää ja parantaa Stora Enson tarjontaa erityisesti tuoretuotteiden, verkkokaupan ja teollisuuden pakkauksissa, joihin hollantilaisyhtiö on erikoistunut.

Bresky arvioi, että De Jongilla on vankka asema aaltopahvipakkausten markkinoilla. Hänen mukaansa yhtiö on osoittanut olevansa nopea, joustava ja luotettava pakkausten toimittaja. Nopeudesta kertoo esimerkiksi se, että yhtiö kuljettaa tuotteitaan asiakkaille omilla rekoilla.

– Tiedämme, että De Jong Packaging on erittäin arvostettu yhtiö asiakkaiden keskuudessa, Bresky sanoo.

De Jongin hankkiminen laajentaa merkittävästi Stora Enson maantieteellistä kattavuutta aaltopahvipakkauksissa. Tällä hetkellä Stora Enso on keskittynyt aaltopahvissa Pohjoismaihin, Baltiaan ja Puolaan.

Hollantilaisyhtiön painopiste on Benelux-maissa, Saksassa ja Britanniassa, joten suuria päällekkäisyyksiä ei Breskyn mukaan ole.

De Jong on perheyhtiö, joka perustettu vuonna 1996. Yhtiöllä on 17 toimipaikkaa eri maissa. Työntekijöitä on noin 1 300.

Synergiaetuja saattaa tulla lisää Langerbruggesta

Yrityskaupan odotetaan tuottavan kolmen vuoden kuluttua 30 miljoonan euron keskimääräiset vuotuiset synergiaedut, jotka koskevat muun muassa hankintoja.

Bresky kertoo, että synergiaetuja saattaa tulla lisää, jos Stora Enso päättää muuntaa Belgiassa sijaitsevan Langerbruggen toisen paperilinjan aaltopahvin pintakartongin valmistukseen. Langerbruggen ja De Lierin tehtaiden välinen etäisyys on vain 160 kilometriä.

Energiassa De Jong ei ole Breskyn mukaan lainkaan riippuvainen venäläisestä maakaasusta. Hollannilla on omia kaasuvarantoja, ja lisäksi kaasua saadaan Norjasta putkea pitkin. Yhtiö käyttää myös sähköä.

Bresky arvioi, että yhtiö on tämän takia paremmassa asemassa kuin monet muut.