Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Boris Johnson lupasi tukensa Britannian uudelle pääministerille Liz Trussille

Britannian väistyvä pääministeri Boris Johnson on luvannut tukea uutta pääministeriä Liz Trussia tämän "joka askeleella".

Johnson kertoi tukensa jäähyväispuheessaan virka-asuntonsa ulkopuolella.

Hän kehotti kaikkia konservatiivipuolueen jäseniä antamaan varauksettoman tukensa Trussille sekä tämän joukoille.

Britanniassa konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi eilen valittu Truss nousee tänään virallisesti maan pääministeriksi, kun hän käy tapaamassa kuningatar Elisabetia.

Pääministerin vaihtoprotokollaan kuuluva audienssi kuningattaren kanssa järjestetään nyt poikkeuksellisesti Skotlannissa Balmoralin linnassa, jossa kuningatar viettää lomaansa. Tavallisesti nimitys tapahtuu Lontoossa Buckinghamin palatsissa.

Skotlantiin matkaa Trussin lisäksi myös väistyvä pääministeri Johnson, joka jättää muodollisen eronpyyntönsä. Sen jälkeen kuningatar pyytää uutta pääministeriä muodostamaan hallituksen.

Trussin valinta konservatiivien uudeksi puheenjohtajaksi ja sitä myötä maan pääministeriksi julkistettiin eilen puolueen äänestyksen jälkeen.

Truss sai noin 57 prosenttia hyväksytyistä äänistä. Hänen vastaehdokkaansa oli entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak.

Konservatiiveille valittiin uusi puheenjohtaja, koska Boris Johnson menetti kuluneena kesänä omiensa luottamuksen.

Pääministeri joutuu ratkomaan heti kasvavia elinkustannuksia

Uudella pääministerillä on edessään heti monia kiperiä kysymyksiä etenkin kohonneiden elinkustannuksien ratkaisemiseksi.

Hyvin keskeisessä osassa on energian ja varsinkin koteja lämmittävän kaasun hinta, mihin maan hallituksen odotetaan keksivän ratkaisuja. Britannian hinnat nousevat nyt vauhdilla, ja maan kaksinumeroinen inflaatiovauhti on nopein 40 vuoteen.

---

Lähteenä myös AFP.