Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | THL: Kokaiinin käyttö lisääntynyt, MT: Marin edelleen suosikki seuraavaksi pääministeriksi

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

THL: Kokaiinin käyttö lisääntynyt, keskittyy yhä voimakkaammin pääkaupunkiseudulle

Kokaiinin käyttö on edelleen lisääntynyt Suomessa ja käyttö keskittyy yhä voimakkaammin pääkaupunkiseudulle, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimmasta jätevesitutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan amfetamiinia käytetään yhä laajasti koko maassa, mutta käyttömäärät ovat lähes kaikkialla matalampia kuin viime vuosina.

Myös ekstaasin käyttö on vähentynyt.

Jätevesitutkimuksen tulokset ovat maaliskuulta.

Hoitoalan työriidan sovittelu jatkuu tänään - osaa lakoista jo siirretty

Hoitoalan työriidan sovittelun on tarkoitus jatkua tänään. Työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Riidan osapuolia ovat Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy sekä työnantajapuolta edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Tähän mennessä Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastoon ja Helsingin kaupungin eteläiseen kotihoitoyksikköön kohdistuvia lakkoja on siirretty, samoin kuin Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoon kohdistuvaa lakkoa.

Super ja Tehy ovat antaneet yhteensä viisi lakkovaroitusta.

MT: Sanna Marin on edelleen suomalaisten suosikki seuraavaksi pääministeriksi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on juhlimiskohusta huolimatta edelleen suomalaisten suosikki seuraavaksikin pääministeriksi, uutisoi sanomalehti Maaseudun Tulevaisuus.

Lehden mukaan runsas neljäsosa suomalaisista pitää SDP:n puheenjohtajaa Marinia parhaana vaihtoehtona seuraavaksi pääministeriksi. Toiseksi suosituin vaihtoehto on kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Häntä suosii noin viidesosa suomalaisista.

Lehden teettämään kyselytutkimukseen vastasi runsaat tuhat suomalaista satunnaisotannalla. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kaasutoimitusten Venäjältä Saksaan on määrä käynnistyä jälleen

Kaasutoimitusten Venäjältä Saksaan kulkevassa Nord Stream 1 -maakaasuputkessa on määrä käynnistyä jälleen tänään.

Venäläinen kaasuyhtiö Gazprom kertoi viime kuussa pysäyttävänsä toimitukset paineistusyksikön kolmen päivän mittaisen huoltotauon vuoksi. Saksan kaasunsiirtoverkkoyhtiön toimitusjohtaja Klaus Müller kutsui huoltotaukoa "teknisesti käsittämättömäksi" ja kertoi sen olevan todennäköisesti vain Venäjän keino käyttää energiatoimituksia uhkana.

Hänestä on mahdollista, että vastaava toistuu uudelleen.

Konservatiivit äänestävät viimeistä päivää - Britannian pääministerin nimi julkistetaan maanantaina

Britanniassa konservatiivipuolueen jäsenet voivat vielä tänään äänestää suosikkiaan puolueen seuraavaksi johtajaksi ja pääministeri Boris Johnsonin seuraajaksi.

Elokuun puolella alkanut, tänään Suomen aikaa kello 19 päättyvä äänestys on toteutettu verkossa ja postitse. Äänioikeutettuja on arviolta noin 180 000–200 000, mikä on vain muutama prosentin kymmenys Britannian koko aikuisväestöstä.

Kisan suosikki on kyselyiden perusteella ulkoministeri Liz Truss. Toinen ehdokas on entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak, joka erosi Johnsonin hallituksesta heinäkuussa.

Voittajan nimi ilmoitetaan maanantaina. Pesti alkaa seuraavana päivänä.

Demokratia ei ole taattu ja Trumpin kannattajat vievät Yhdysvaltoja "taaksepäin", sanoo Biden

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden syyttää edeltäjänsä Donald Trumpin kannattajia Yhdysvaltain viemisestä "taaksepäin" ja varoittaa, ettei demokratia ole maassa taattu. Presidentti esitti näkemyksiään Philadelphiassa pitämässään puheessa.

Biden kutsui puheessaan Trumpin kannattajia "MAGA-voimiksi" viitaten ex-presidentin make America great again -sloganiin ja sanoi näiden uhkaavan koko maan perustaa. Hän muistutti, että yhdysvaltalaista demokratiaa on puolustettava ja suojeltava, koska siihen kohdistuu nyt hyökkäys.

Bidenin tavoitteena on kannustaa demokraattipuoluetta marraskuun välivaalien alla. (Lähde: AFP)

Entinen poliisi sai 10 vuoden tuomion Capitolin mellakoista

Yhdysvalloissa eläköitynyt newyorkilaispoliisi ja entinen merijalkaväen sotilas on saanut 10 vuoden vankeustuomion viime vuoden loppiaisen Capitolin mellakoista. Kyseessä on toistaiseksi kovin Capitolin tapahtumista annettu rangaistus.

Oikeusministeriön mukaan tuomittu oli hyökännyt Capitolia suojelevien poliisien kimppuun ja muun muassa pitänyt yhtä poliisia maassa sillä välin kun muu joukko potki tätä.

Syyttäjät pitävät kovaa rangaistusta perusteltuna, koska tuomitulla on tausta poliisina ja sotilaana. Lisäksi se, että tällä oli yllään suojavarusteet, on syyttäjien mielestä osoitus väkivallan suunnitelmallisuudesta.

Tuomittu itse on kiistänyt syyllisyytensä. (Lähde: AFP)

Helmareille jättipettymys Dublinissa - MM-jatkokarsintahaave murskaksi

Suomi hävisi vieraskentällä Dublinissa Irlannille 0–1 jalkapallon naisten MM-karsinnassa. Suomi menetti mahdollisuutensa MM-jatkokarsintaan, johon lohkosta etenee Irlanti.

Suomi hävisi Irlannille kotipelinsä viime syksynä, ja tarvitsi käytännössä voiton MM-jatkokarsintahaaveiden ylläpitoon vielä karsintalohkon päätöskierrokselle. Tehot jäivät kuitenkin jälleen uupumaan, ja Irlanti pääsi iskemään lähestulkoon täpötäyden kotistadioninsa riemuksi 54. minuutilla. Voittomaalin ja jatkokarsintapaikan sinetöineen maalin puski Lily Agg.

Suomi päättää MM-karsinnat tiistaina Tampereella Ruotsia vastaan. Ruotsi on jo varmistanut lohkovoiton ja sitä myöten paikan ensi vuoden MM-lopputurnaukseen.

Suomi avaa koripalloilun EM-kisat Israelia vastaan

Suomi avaa koripalloilun EM-kisat ottelulla Israelia vastaan tänään. Ottelu Prahassa alkaa kello 15.

Suomi ja Israel kohtasivat viimeksi viime viikon torstaina Tampereella MM-karsintapelissä, jonka Suomi voitti 79–73. MM-karsinnasta Suomen kokoonpanoon on tullut yksi muutos, kun Olivier Nkamhoua palasi Tennesseen yliopistoon ja hänen tilalleen nousi Topias Palmi.

ESPN:n lähteet: Lauri Markkanen kaupataan Utah Jazziin - Cleveland saa tähtitakamiehen

NBA-koripalloliigan suomalaispelaaja, Cleveland Cavaliersin Lauri Markkanen on kaupattu Utah Jazziin, kertoo ESPN lähteisiinsä vedoten. Cleveland saa tähtitakamies Donovan Mitchellin. Viime kaudella 25,9 pisteen keskiarvolla pelannut Mitchell on kolminkertainen NBA:n All Star -pelaaja.

ESPN:n mukaan Markkasen ohella Utahiin matkaavat suurkaupassa Ochai Agbaji ja Collin Sexton. Lisäksi Jazz saa peräti kolme draftin ykköskierroksen varausta sekä kaksi varausvuorojen vaihtoa.

ManU:lle kolmas voitto putkeen - Leicesterin tahmea taivallus sai jatkoa

Jalkapallon Englannin Valioliigan kahdella karulla tappiolla avannut Manchester United jatkoi kohentuneita otteitaan, kun se kaatoi Leicesterin torstain ainoassa liigaottelussa. ManU voitti vieraissa 1–0 ottaen kolmannen peräkkäisen voittonsa liigassa, Leicester puolestaan jatkaa sarjajumbona koottuaan vain pisteen viidestä ottelusta.

Leicesterin King Power Stadiumilla maalinteossa onnistui vain Jadon Sancho, joka viimeisteli Marcus Rashfordin syötöstä ottelun 23. minuutilla. Turhautuneen kotiyleisön edessä pelannut Leicester oli vaisu, ja United pysyi pelin loppuun asti pitkälti ohjaksissa.

Liigakauden avauspelissä kotonaan Brightonille hävinnyt ja toisessa ottelussaan peräti 0–4 Brentfordille taipunut ManU on voittanut katastrofialkunsa jälkeen Liverpoolin, Southamptonin ja nyt Leicesterin. Seuraavaksi ManU kohtaa sarjakärjen, kaikki viisi otteluaan voittaneen Arsenalin lauantaina. Ottelu pelataan Manchesterin Old Traffordilla.