Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Venäläisten viisumien saantia rajataan, koulut alkavat Ukrainassa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

YK:n raportti: Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisia rikoksia ihmisyyttä vastaan

Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan, kerrotaan YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston (OHCHR) tuoreessa raportissa.

Raportin mukaan väitteet toistuvista kidutuksista ja pakotetuista lääketieteellisistä toimenpiteistä Xinjiangin alueen uiguuriväestöä kohtaan ovat uskottavia.

Raportissa vaaditaan kansainväliseltä yhteisöltä kiireellistä huomiota alueen ihmisoikeusongelmiin.

Odotettu raportti julkaistiin vain hetki ennen YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bacheletin kauden päättymistä. Kiina on yrittänyt estää raportin julkaisua. (Lähde: AFP)

Hallituksen budjettiriihi jatkuu

Hallitus jatkaa budjettineuvotteluita aamulla.

Sähkön hinnan nousun korvaaminen kohdennetusti tukea eniten tarvitseville ja riittävän nopeasti on ollut neuvottelujen keskeinen ja vaikein kysymys, joka on vaatinut lisäselvityksiä.

Neuvottelut keskeytyivät keskiviikkona, sillä hallitus tarvitsi lisälaskelmia erityisesti energiakriisiin kehiteltyjen ratkaisujen vaikutuksista. Hallitus valmistelee toimia sekä verotuksen kautta että suoraan kohdennettuina tukina.

Valtiovarainministeriön elokuun alussa ensi vuodelle antaman budjettiehdotuksen loppusumma on noin 79,5 miljardia euroa. Ehdotus on noin 6,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Venäläisten viisumien saantia rajataan tästä päivästä alkaen

Suomi rajoittaa Venäjältä Suomeen tulevien viisumien saantia tästä päivästä alkaen.

Turistiviisumia hakeville on jatkossa varattavissa keskimäärin 100 hakemusaikaa päivässä, mikä on noin kymmenesosa aiemmasta. Muilla syillä Venäjällä Suomeen viisumia hakeville avataan keskimäärin 400 hakemusaikaa päivässä. Muita syitä ovat esimerkiksi perhesiteet, työ ja opiskelu.

Hallitus hyväksyi päätöksen viisumirajoituksista elokuun puolivälissä.

Lossien ja alusten työntekijät voidaan jatkossa määrätä puhalluskokeisiin

Työnantaja voi jatkossa määrätä työntekijöitä puhalluskokeisiin aluksilla ja losseilla.

Puhalluskokeeseen voidaan tänään voimaan astuvan uuden sääntelyn nojalla määrätä ne työntekijät, jotka päihtyneenä työskennellessään voisivat vaarantaa muiden aluksella olevien turvallisuuden.

Puhallutukset on mahdollista järjestää pistokokeina tai säännönmukaisesti esimerkiksi aina työvuoron alussa. Myös yksittäinen työntekijä voidaan jatkossa määrätä puhalluskokeeseen, jos hänen epäillään olevan päihtynyt.

Lohikalojen syysrauhoitus alkaa tänään

Kalastuslain mukainen lohikalojen syysrauhoitus alkaa tänään, muistuttaa Kalatalouden keskusliitto.

Rauhoitusaika koskee taimenta, lohta, siikaa ja nieriää. Rauhoituksella suojataan syyskutuisten lohikalojen lisääntymistä.

Lohikalat nousevat syksyllä kutemaan jokiin ja puroihin. Kaloille on syytä antaa kuturauha.

Rauhoitettujen lohikalojen pyytämisestä voi koitua tuhansien eurojen lasku.

Ukrainassa koulut alkavat ensi kertaa Venäjän hyökkäyksen jälkeen

Ukrainassa koulut alkavat tänään ensi kertaa helmikuun lopun jälkeen, jolloin Venäjä käynnisti hyökkäyssodan Ukrainaan.

Lähiopetuksen edellytyksenä ovat kouluista löytyvät ilmaiskuilta suojaavat väestönsuojatilat, jollaiset löytyvät noin puolista Ukrainan 23 000 koulusta. Bunkkerittomat koulut käynnistyvät etäopetuksessa.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan noin kaksi miljoonaa lasta on paennut sotaa Ukrainan ulkopuolelle ja kolme miljoonaa maan sisällä, joten on epäselvää, kuinka moni kouluikäinen pääsee osallistumaan opetukseen. (Lähde: AFP)

Heliövaara pareineen helposti Yhdysvaltojen avoimien toiselle kierrokselle

Harri Heliövaara meni brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa rutiinilla jatkoon tenniksen Yhdysvaltojen avoimen mestaruusturnauksen miesten nelinpelissä.

Kaksikko voitti avauskierroksella Yhdysvaltojen William Blumbergin ja Serbian Miomir Kecmanovicin suoraan kahdessa erässä lukemin 6–3, 6–3.

Toisella kierroksella 11:ksi sijoitettu pari kohtaa sijoittamattomat Brasilian Marcelo Melon ja Etelä-Afrikan Raven Klaasenin.

Tennistähti Serena Williams voitti maailmanlistan kakkosen ja jatkaa US Openin kolmoskierrokselle

Tennissuuruus Serena Williams on edennyt Yhdysvaltain avoimissa kolmannelle kierrokselle päihittämällä maailmalistan kakkosen, virolaisen Anett Kontaveitin 7–6 (7–4), 2–6, 6–2. 40-vuotias, 23 kertaa grand slam -tittelin voittanut Williams on aiemmin voittanut US Openin kuusi kertaa.

Williams vihjasi elokuun alussa, että US Open olisi hänen uransa viimeinen grand slam -turnaus. Hän on kuitenkin myöhemmin puhunut lopettamissuunnitelmistaan arvoitukselliseen sävyyn.

Man Cityn norjalaistähti tykitti taas hattutempun

Jalkapallon Englannin Valioliigassa norjalaishyökkääjä Erling Haaland teki Manchester Citylle jälleen hattutempun keskiviikkoiltana, kun City rökitti Nottinghamin luvuin 6–0. Borussia Dortmundista Cityyn siirtynyt Haaland iski hattutempun myös edellisessä ottelussa, ja hän on tehnyt ensimmäisissä viidessä ottelussaan yhteensä ennätykselliset yhdeksän maalia.

Keskiviikkoillan muissa otteluissa Liverpool otti viime hetken maalilla 2–1 voiton Newcastlesta, ja niin ikään Arsenalin ja Aston Villan taisto päättyi 2–1 Arsenalille. West Ham ja Tottenham pelasivat tasan 1–1, ja Bournemouthin ja Wolvesin peli päättyi maalittomana 0–0. (Lähde: AFP)